Zakwas na żurek
Święta Wielkanocne bez żurku trochę się nie liczą. Nie ma nic lepszego, niż zupa gotowana na wywarze z obowiązkowym dodatkiem zakwasu, chrzanu, toną majeranku i czosnku. Za smak żurku odpowiada zakwas, który jest tak banalny w przygotowaniu, że nie opłaca się go kupować w sklepie.
Składniki na zakwas:
- 16 łyżek mąki żytniej razowej
- 1.5 litra wody
- 6 ząbków czosnku
- 7 – 8 liści laurowych
- 9 kulek ziela angielskiego
Mąkę wsypujemy do sporego słoja czy też kamionki, wlewamy wodę i przyprawy. Naczynie obwiązujemy gazą i zostawiamy na około 5- 7 dni w pokojowej temperaturze.
To wszystko, tutaj nie ma żadnej filozofii i komplikacji, bo tradycyjna kuchnia jej nie wymaga.
Zakwas mieszamy raz na jakiś czas.