Consomme z pomidorów z lodami chrzanowymi

Consomme z pomidorów z lodami chrzanowymi – eleganckie danie, wymagające trochę czasu. Consomme to klarowny, aromatyczny wywar. Pochodzi z Francji i w wersji tradycyjnej gotuje się go przez kilka godzin, na mięsnym wywarze z dodatkiem warzyw. W ten sposób wychodzi niezwykle przejrzysty i klarowny rosół, czyli consomme. Consomme w wersji zimnej, pomidorowej  zupy podpatrzyłam w jednym z programów kulinarnych. Wiedziałam, że jak latem wpadną mi w ręce soczyste i dojrzałe pomidory, to zrobię coś podobnego. Piękne i pachnące pomidory zmiksowałam z przyprawami i przecedziłam przez gazę, w ten sposób uzyskałam przejrzysty wywar (sok?) Consomme robi się łatwo , trzeba jednak trochę poczekać aż całość się przefiltruje. No i lody, chrzanowe, które ochłodzą, dodadzą przyjemnej, chrzanowej nuty. Consomme pięknie prezentuje się w przezroczystych naczyniach, ozdobione oliwą z oliwek. Świetnie pasują tutaj także czosnkowe grzanki. Zróbcie to danie dla siebie i dla kogoś, na kim wam zależy. Albo komuś, komu szczególnie doskwiera upał 🙂

consomme z pomidorów CONSOMME Z POMIDORÓW I Z LODAMI CHRZANOWYMI NA 2 PORCJE:

  • 1,5 kg pomidorów, dojrzałych i słodkich
  • 500 ml zimnej wody
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek bazylii (ja dodałam jeszcze trochę świeżego oregano)
  • 1 łyżeczka syropy z agawy/daktyli ewentualnie cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 mała papryczka chilli lub kilka kropel tabasco
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

 

consomme z pomidorów

LODY CHRZANOWE:

  • 6 łyżek śmietany kokosowej (stała część z puszki mleka kokosowego)
  • 2 łyżki chrzanu
  • sól i pieprz

 

consomme z pomidorów

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pomidory kroję w większe kawałki (tak by mikser łatwiej sobie z nimi poradził).
  2. Wrzucam je do miksera razem z czosnkiem, świeżą bazylią, papryczką chilli.
  3. Dodaję wodę i resztę składników.
  4. Miksuję wszystko bardzo dokładnie.
  5. Warto posmakować czy wszystko jest dobrze doprawione.
  6. Pomidorową pulpę przelewam przez sitko, które dodatkowo wyłożyłam gazą. Pod spodem jest miska, do której spokojnie będzie spływać consomme.
  7. Przez gazę i sitko spływa sok, klarowny i przejrzysty. Odstawiamy całość na około 2 godziny, najlepiej do lodówki.
  8. Śmietanę kokosową miksuję z chrzanem i solą. Przelewam do płaskiego naczynia i wkładam do zamrażarki. Co pół godziny warto lody mieszać. Czynność powtórzyć dwa razy.
  9. Gotowe i przecedzone consomme przelewam do naczynia (najlepiej przeźroczystego, bo wtedy ładnie się prezentuje). Dodaję lody chrzanowe, odrobinę tabasco oraz oliwę z oliwek. Można podawać także z kostkami lodu i  czosnkowymi tostami.
  10. Jemy póki zimne!
  • Pozostałą pulpę pomidorowa nie wyrzucamy!  Ja swoją zamroziłam i dodałam do sosu. Można nią także zagęścić zupę czy dania jednogarnkowe.

Inne zupy na upały: 

Ajoblanco – doskonały hiszpański chłodnik z migdałów

Chłodnik na zakwasie buraczanym

Gazpacho z arbuzem – orzeźwiający chłodnik

Chłodnik z ogórków ze szczawikiem zajęczym