Consomme z pomidorów z lodami chrzanowymi
Consomme z pomidorów z lodami chrzanowymi – eleganckie danie, wymagające trochę czasu. Consomme to klarowny, aromatyczny wywar. Pochodzi z Francji i w wersji tradycyjnej gotuje się go przez kilka godzin, na mięsnym wywarze z dodatkiem warzyw. W ten sposób wychodzi niezwykle przejrzysty i klarowny rosół, czyli consomme. Consomme w wersji zimnej, pomidorowej zupy podpatrzyłam w jednym z programów kulinarnych. Wiedziałam, że jak latem wpadną mi w ręce soczyste i dojrzałe pomidory, to zrobię coś podobnego. Piękne i pachnące pomidory zmiksowałam z przyprawami i przecedziłam przez gazę, w ten sposób uzyskałam przejrzysty wywar (sok?) Consomme robi się łatwo , trzeba jednak trochę poczekać aż całość się przefiltruje. No i lody, chrzanowe, które ochłodzą, dodadzą przyjemnej, chrzanowej nuty. Consomme pięknie prezentuje się w przezroczystych naczyniach, ozdobione oliwą z oliwek. Świetnie pasują tutaj także czosnkowe grzanki. Zróbcie to danie dla siebie i dla kogoś, na kim wam zależy. Albo komuś, komu szczególnie doskwiera upał 🙂
CONSOMME Z POMIDORÓW I Z LODAMI CHRZANOWYMI NA 2 PORCJE:
- 1,5 kg pomidorów, dojrzałych i słodkich
- 500 ml zimnej wody
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- pęczek bazylii (ja dodałam jeszcze trochę świeżego oregano)
- 1 łyżeczka syropy z agawy/daktyli ewentualnie cukru
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 mała papryczka chilli lub kilka kropel tabasco
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
LODY CHRZANOWE:
- 6 łyżek śmietany kokosowej (stała część z puszki mleka kokosowego)
- 2 łyżki chrzanu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Pomidory kroję w większe kawałki (tak by mikser łatwiej sobie z nimi poradził).
- Wrzucam je do miksera razem z czosnkiem, świeżą bazylią, papryczką chilli.
- Dodaję wodę i resztę składników.
- Miksuję wszystko bardzo dokładnie.
- Warto posmakować czy wszystko jest dobrze doprawione.
- Pomidorową pulpę przelewam przez sitko, które dodatkowo wyłożyłam gazą. Pod spodem jest miska, do której spokojnie będzie spływać consomme.
- Przez gazę i sitko spływa sok, klarowny i przejrzysty. Odstawiamy całość na około 2 godziny, najlepiej do lodówki.
- Śmietanę kokosową miksuję z chrzanem i solą. Przelewam do płaskiego naczynia i wkładam do zamrażarki. Co pół godziny warto lody mieszać. Czynność powtórzyć dwa razy.
- Gotowe i przecedzone consomme przelewam do naczynia (najlepiej przeźroczystego, bo wtedy ładnie się prezentuje). Dodaję lody chrzanowe, odrobinę tabasco oraz oliwę z oliwek. Można podawać także z kostkami lodu i czosnkowymi tostami.
- Jemy póki zimne!
- Pozostałą pulpę pomidorowa nie wyrzucamy! Ja swoją zamroziłam i dodałam do sosu. Można nią także zagęścić zupę czy dania jednogarnkowe.
Inne zupy na upały: