Gazpacho z arbuzem – orzeźwiający chłodnik
Gazpacho z arbuzem – nic tak świetnie nie ochłodzi i nie orzeźwi jak chłodnik. Dodatek arbuza łagodzi ostrość papryki i chilli – połączenie idealne. Słodko pikantny smak pobudza i dodaje energii. Ponadto robi się go błyskawicznie, cóż więcej trzeba w upalny dzień?
GAZPACHO Z ARBUZEM – SKŁADNIKI:
- 1 kg pomidorów, najlepiej słodkie i dojrzałe np. malinowe lub bawole serca
- 2 czerwone papryki
- 500 gramów arbuza
- 1 zielony ogórek
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 kromki czerstwego chleba
- kilka kropel tabasco lub mała papryczka chilli
- garść bazylii
- 3 – 4 łyżki octu winnego
- 20 ml oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie warzywa kroję, arbuza pozbawiam skórki i pestek, dodaję soli i pieprzu. Dzięki temu warzywa puszczą sok. Zostawiam na około 20 minut.
- Miksuję warzywa z kromkami chlebem i resztą składników. Gazpacho powinno być aksamitne, bez grudek.
- Chłodzę.
- Podaję z kostkami lodu, z bagietką oraz warzywami pokrojonymi w kostkę.