Gazpacho z arbuzem – orzeźwiający chłodnik

Gazpacho z arbuzem – nic tak świetnie nie ochłodzi i nie orzeźwi jak chłodnik. Dodatek arbuza łagodzi ostrość papryki i chilli – połączenie idealne. Słodko pikantny smak pobudza i dodaje energii. Ponadto robi się go błyskawicznie, cóż więcej trzeba w upalny dzień?

Gazpacho z arbuzemGAZPACHO Z ARBUZEM – SKŁADNIKI:

  • 1 kg pomidorów, najlepiej słodkie i dojrzałe np. malinowe lub bawole serca
  • 2 czerwone papryki
  • 500 gramów arbuza
  • 1 zielony ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • kilka kropel tabasco lub mała papryczka chilli
  • garść bazylii
  • 3 – 4 łyżki octu winnego
  • 20 ml oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie warzywa kroję, arbuza pozbawiam skórki i pestek,  dodaję soli i pieprzu. Dzięki temu warzywa puszczą sok. Zostawiam na około 20 minut.
  2. Miksuję warzywa z kromkami chlebem i resztą składników. Gazpacho powinno być aksamitne, bez grudek.
  3. Chłodzę.
  4. Podaję z kostkami lodu, z bagietką oraz warzywami pokrojonymi w kostkę.

Gazpacho z arbuzem