Harissa – ognista pasta do zup, kanapek i sałatek

Harissa, arabska pasta przyrządzana z papryczek chilli. Tak, jak w tytule – pasuje do kanapek, sałatek i zup, ale można ją używać do wszystkich wytrawnych dań i przekąsek. Ogranicza nas tylko wyobraźnia 🙂 Niewielki jej dodatek do pieczonych warzyw nada im orientalnego kopnięcia i smaku. Harissą np. smaruję proste, domowe podpłomyki, dorzucam do tego świeże zioła i warzywa. Gdy pasta do chleba ma nijaki smak, odrobina harissy nada jej charakteru. Łyżeczka ognistej pasty poprawi także smak każdego kuskusu. To prawda, że można kupić ją w sklepach, ale ta domowa jest nieporównywalnie smaczniejsza! A przygotowuję się ją naprawdę bardzo prosto i szybko.

Harissa

HARISSA – SKŁADNIKI NA OKOŁO 3 SŁOICZKI:

  • 500 gramów papryczek chilli
  • 100 mililitrów oliwy z oliwek
  • 80 mililitrów wody
  • 10 ząbków czosnku
  • 3  łyżki kuminu
  • 3 łyżki suszonej kolendry
  • 1 łyżka fenkułu (opcjonalnie)
  • kilka gałązek świeżej kolendry (opcjonalnie, jeżeli macie pod ręką)
  • sok z połowy cytryny
  • sól – użyłam jednej, płaskiej łyżki

Harissa

PRZYGOTOWANIE:

  1. Papryczki chilli pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Warto to robić w rękawiczkach. Ja kiedyś nie zrobiłam i cały dzień parzyła mnie dłoń 😀
  2. Przyprawy podprażamy na suchej patelni. Trzeba uważać, by się nie spaliły.
  3. Rozcieramy przyprawy w moździerzu.
  4. Czosnek miksujemy z wodą.
  5. Do rozdrobnionego czosnku dodajemy pokrojone papryczki chilli, przyprawy i sok z cytryny. Ja dodałam jeszcze świeżej kolendry.
  6. Czas na oliwę – najlepiej dodawać strużką.
  7. Gotową pastę przekładamy do słoików. Można zalać odrobiną oliwy na wierzch, by nie zepsuła się zbyt szybko.
  8. Tak przygotowaną harissę można przechowywać w lodówce ok. 3 tygodni.

Inne pasty i aromatyczne mieszanki przypraw na blogu:

Za’atar – aromatyczna mieszanka przypraw

Manakish – chlebek z za’atarem

Chermoula – marokańska marynata