Hummus
Hummus to świetna pasta z ciecierzycy. Kto jej nie zna i nie lubi? Idealna jako przekąska na imprezę, do kanapek a nawet do sałatek. Świetne źródło białko, zdrowa alternatywa dla masła czy innych, kalorycznych past. Hummus podbił polskie podniebienia i pojawił się w łatwo dostępnych sklepach. Nic tylko jeść i próbować. Warto jednak spróbować zrobić swój hummus, bo to niezwykle szybka i prosta sprawa. Kilka składników, blender i można zajadać.
Przepis na klasyczny przepis, duża porcja imprezowa:
- 500 gramów ugotowanej ciecierzycy z dwoma łyżeczkami sody
- 3 łyżki tahini (pasta z sezamu)
- 3 ząbki czosnku
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki kuminu (kminu rzymskiego)
- 3/4 szklanki zimnej wody lub wody z gotowanej ciecierzycy
- sól,pieprz
Do podania:
- kumin w proszku
- ziarna ciecierzycy
- oliwa z oliwek
- świeża kolendra
Przygotowanie:
Ciecierzyca powinna być mięciutka, by można ją bez trudności zblendować. Dodajemy wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę. Powinna być kremowa i puszysta. W trakcie miksowania dodajemy wodę – za mało, sprawi że masa nie będzie tak jednolita, za dużo, zbyt ją rozwodni. Doprawiamy do smaku.
Hummus podajemy na talerzu, dekorujemy oliwą z oliwek, szczyptą kuminu i/lub świeżą kolendrą.
Smacznego!