Hummus

Hummus to świetna pasta z ciecierzycy. Kto jej nie zna i nie lubi? Idealna jako przekąska na imprezę, do kanapek a nawet do sałatek. Świetne źródło białko, zdrowa alternatywa dla masła czy innych, kalorycznych past. Hummus podbił polskie podniebienia i pojawił się w łatwo dostępnych sklepach. Nic tylko jeść i próbować. Warto jednak spróbować zrobić swój hummus, bo to niezwykle szybka i prosta sprawa. Kilka składników, blender i można zajadać.

Hummus idealny ;)

Przepis na klasyczny przepis, duża porcja imprezowa:

  • 500 gramów ugotowanej ciecierzycy z dwoma łyżeczkami sody
  • 3 łyżki tahini (pasta z sezamu)
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki kuminu (kminu rzymskiego)
  • 3/4 szklanki zimnej wody lub wody z gotowanej ciecierzycy
  • sól,pieprz

Do podania:

  • kumin w proszku
  • ziarna ciecierzycy
  • oliwa z oliwek
  • świeża kolendra

Przygotowanie:

Ciecierzyca powinna być mięciutka, by można ją bez trudności zblendować. Dodajemy wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę. Powinna być kremowa i puszysta. W trakcie miksowania dodajemy wodę – za mało, sprawi że masa nie będzie tak jednolita, za dużo, zbyt ją rozwodni. Doprawiamy do smaku.

Hummus podajemy na talerzu, dekorujemy oliwą z oliwek, szczyptą kuminu i/lub świeżą kolendrą.

Hummus z kolendra i oliwą

Smacznego!