Kardamonowe ciasto z gruszkami
Kardamon i gruszki to udany duet. Przychodzę z prostym przepisem na ciasto z gruszkami, które idealnie wpisze się w jesienną aurę. Kardamon warto mieć taki w strączkach i zmielić w moździerzu. To on doda całości przyjemnej ostrości i podkreśli słodycz gruszek. To taka przyprawa, która wita jesień w najlepszym stylu.
Suche składniki:
- 350 gramów mąki pszennej
- 150 gramów cukru
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka kardamonu, najlepiej świeżo zmielonego (ja dałam więcej, bo uwielbiam)
- pół łyżeczki imbiru
- 1 łyżka cynamonu
- szczypta soli
Mokre składniki:
- 300 ml mleka sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 150 ml oleju roślinnego
- 2 łyżki nalewki pigwowej/wiśniowej/cytrynowej (opcjonalnie)
- 4 -5 niewielkich gruszki
PRZYGOTOWANIE:
- Nagrzewam piekarnik do 180 stopni, opcja góra – dół
- Do mleka sojowego dodaję ocet jabłkowy i sok z cytryny. Odstawiam na ok. 10 minut
- Do jednej miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Dodaję cukier i dokładnie mieszam.
- Do drugiej miski wlewam olej i mleko z octem i sokiem z cytryny. Dodaję nalewkę. Mieszam dokładnie.
- Do miski ze składnikami mokrymi wsypuję sypkie.
- Mieszam do połączenia składników niezbyt długo.
- Masę przelewam do formy (ok. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Umytym gruszkom lekko ścinam doły, tak by lepiej stały i nie przewróciły się w trakcie pieczenia. Umieszczam je w cieście lekko dociskając.
- Piekę około 40-55 minut do suchego patyczka. Warto sprawdzić po 40 minutach czy ciasto już się upiekło.
- Po upieczeniu zostawiam ciasto z uchylonymi drzwiczkami piekarnika.
Inne słodkie, wegańskie przepisy:
Nasza książka: