Knedle z truskawkami i Moby Dick

Knedle z truskawkami już zawsze będą mi się kojarzyć z lekturą „Moby Dicka”. Musiałam je jak najszybciej zjeść po przeczytaniu tych słów:

Wreszcie czterech czy pięciu z nas zawezwano na posiłek do sąsiedniej izby. Zimno było jak w Islandii – ogień się w ogóle nie palił, gdyż gospodarz oświadczył, ze nie może sobie na to pozwolić. Nic, oprócz dwóch ponurych łojówek, z których każda ociekała zastygłym tłuszczem. Nie było innego wyjścia; musieliśmy zapiąć pod szyję krótkie kurty marynarskie i na wpół zmarzniętymi placami podnieść do ust kubki z wrzącą herbatą. Jadło było jednak nadzwyczaj treściwe – nie tylko mięso z ziemniakami, ale i knedle – wielkie nieba, knedle na kolację!

Herman Melville, „Moby Dick albo Wieloryb”.

knedle z truskawkami

Nic dziwnego, że głównego bohatera tak zelektryzowały knedle i bardziej się na nie ucieszył, niż na mięso z ziemniakami. Knedle, tym bardziej z truskawkami, to sezonowe cudowne, ziemniaczane kluski. Proste, tanie i przepyszne. Mój przepis na ciasto jest bez jajek, bo ciasto wcale ich nie potrzebuje. Jest delikatne i rozpływające się w ustach. Nie ma też w nim dużo mąki, która niepotrzebnie dodaje kalorii i sprawia, że ciasto jest gumowate.

knedle z truskawkami

KNEDLE Z TRUSKAWKAMI – SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg ziemniaków (to musi być jakaś mączysta odmiana, rezygnujemy też z młodych, które mają sporo wody)
  • 250 – 300 gramów mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 400 gramów truskawek
  • sól
  • cukier do posypania, lub też inny słodzik
  • cynamon
  • śmietana, jogurt, w wersji wegańskiej świetnie się sprawdzi śmietana kokosowa.

knedle z truskawkami

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy, dokładnie odcedzamy i odparowujemy. Ziemniaki mają być suche.
  2. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę.
  3. Dodajemy mąkę i trochę soli.
  4. Wyrabiamy ciasto, powinno być stałe, niezbyt klejące. Ilość mąki jest tutaj umowna, zależy od gatunku ziemniaków.
  5. Formujemy małe placuszki i na środku każdego umieszczamy truskawkę. Całość rolujemy w kuleczki.
  6. W dość dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Delikatnie wkładamy nasze knedle do wody i lekko mieszamy.
  7. Gotujemy ok.trzy minuty po wypłynięciu knedli na wierzch.
  8. Podajemy z cukrem, cynamonem i jogurtem. Doskonale smakują też z prażonymi, poszatkowanymi orzechami.

Smacznego! 🙂

knedle z truskawkamiknedle z truskawkami