Knedle z truskawkami i Moby Dick
Knedle z truskawkami już zawsze będą mi się kojarzyć z lekturą „Moby Dicka”. Musiałam je jak najszybciej zjeść po przeczytaniu tych słów:
Wreszcie czterech czy pięciu z nas zawezwano na posiłek do sąsiedniej izby. Zimno było jak w Islandii – ogień się w ogóle nie palił, gdyż gospodarz oświadczył, ze nie może sobie na to pozwolić. Nic, oprócz dwóch ponurych łojówek, z których każda ociekała zastygłym tłuszczem. Nie było innego wyjścia; musieliśmy zapiąć pod szyję krótkie kurty marynarskie i na wpół zmarzniętymi placami podnieść do ust kubki z wrzącą herbatą. Jadło było jednak nadzwyczaj treściwe – nie tylko mięso z ziemniakami, ale i knedle – wielkie nieba, knedle na kolację!
Herman Melville, „Moby Dick albo Wieloryb”.
Nic dziwnego, że głównego bohatera tak zelektryzowały knedle i bardziej się na nie ucieszył, niż na mięso z ziemniakami. Knedle, tym bardziej z truskawkami, to sezonowe cudowne, ziemniaczane kluski. Proste, tanie i przepyszne. Mój przepis na ciasto jest bez jajek, bo ciasto wcale ich nie potrzebuje. Jest delikatne i rozpływające się w ustach. Nie ma też w nim dużo mąki, która niepotrzebnie dodaje kalorii i sprawia, że ciasto jest gumowate.
KNEDLE Z TRUSKAWKAMI – SKŁADNIKI:
- 1,5 kg ziemniaków (to musi być jakaś mączysta odmiana, rezygnujemy też z młodych, które mają sporo wody)
- 250 – 300 gramów mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 400 gramów truskawek
- sól
- cukier do posypania, lub też inny słodzik
- cynamon
- śmietana, jogurt, w wersji wegańskiej świetnie się sprawdzi śmietana kokosowa.
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki obieramy, gotujemy, dokładnie odcedzamy i odparowujemy. Ziemniaki mają być suche.
- Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę.
- Dodajemy mąkę i trochę soli.
- Wyrabiamy ciasto, powinno być stałe, niezbyt klejące. Ilość mąki jest tutaj umowna, zależy od gatunku ziemniaków.
- Formujemy małe placuszki i na środku każdego umieszczamy truskawkę. Całość rolujemy w kuleczki.
- W dość dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Delikatnie wkładamy nasze knedle do wody i lekko mieszamy.
- Gotujemy ok.trzy minuty po wypłynięciu knedli na wierzch.
- Podajemy z cukrem, cynamonem i jogurtem. Doskonale smakują też z prażonymi, poszatkowanymi orzechami.
Smacznego! 🙂