Kuskus z fasolką szparagową
Lekki, aromatyczny kuskus z fasolką szparagową to przepyszna propozycja na letni obiad. Kuskus może być sypki, orientalnie pachnący i idealnie przyprawiony, może też być rozwodnioną breją bez smaku i zapachu. Dobrze przyrządzony kuskus jest lekko wilgotny, a ziarenka nie sklejają się. Ważna jest proporcja kaszy do wody – 1:1. Kolejny sekretem jest dodanie oliwy, jeszcze przed wlaniem do kaszy wody. Oliwę dokładnie łączymy z kuskusem, można nawet posłużyć się rękoma, by do każdego ziarenka trafiła. Nie można zapomnieć również o przyprawach, które nadadzą orientalnego charakteru potrawie.
KUSKUS Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ – SKŁADNIKI:
- 150 gramów kuskusu (około jednego kubka)
- 300 gramów fasolki szparagowej
- 20 gramów rodzynek
- 1 ogórek
- 1 mały ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry suszonej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 goździki
- szczypta cynamonu
- pęczek szczypiorku
- pół pęczka kolendry
- garść świeżej mięty
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
- Wsypuję do kuskus do miski, dodaję oliwę i wszystkie przyprawy (rozcieram je w moździerzu). Dokładnie mieszam.
- Zalewam kaszę kuskus gorącą wodą (proporcja 1:1) , szczelnie zakrywam na około 10 minut.
- Fasolkę szparagową obieram z włókien i czyszczę. Wrzucam do zimnej wody i gotuję do miękkości.
- Wszystkie zioła, szczypiorek drobno szatkuję.
- Ogórek kroję w kostkę.
- Wszystkie składniki łączę ze sobą. Dorzucam rodzynki, wlewam sok z cytryny, dodaję czosnek.