Kuskus z fasolką szparagową

Lekki, aromatyczny kuskus z fasolką szparagową to przepyszna propozycja na letni obiad. Kuskus może być sypki, orientalnie pachnący i idealnie przyprawiony, może też być rozwodnioną breją bez smaku i zapachu. Dobrze przyrządzony kuskus jest lekko wilgotny, a ziarenka nie sklejają się. Ważna jest proporcja kaszy do wody – 1:1. Kolejny sekretem jest dodanie oliwy, jeszcze przed wlaniem do kaszy wody. Oliwę dokładnie łączymy z kuskusem, można nawet posłużyć się rękoma, by do każdego ziarenka trafiła. Nie można zapomnieć również o przyprawach, które nadadzą orientalnego charakteru potrawie.

Kuskus z fasolką szparagową

KUSKUS Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ – SKŁADNIKI:

  • 150 gramów kuskusu (około jednego kubka)
  • 300 gramów fasolki szparagowej
  • 20 gramów rodzynek
  • 1 ogórek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry suszonej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 goździki
  • szczypta cynamonu
  • pęczek szczypiorku
  • pół pęczka kolendry
  • garść świeżej mięty
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wsypuję do kuskus do miski, dodaję oliwę i wszystkie przyprawy (rozcieram je w moździerzu). Dokładnie mieszam.
  2. Zalewam kaszę kuskus gorącą wodą (proporcja 1:1) , szczelnie zakrywam na około 10 minut.
  3. Fasolkę szparagową obieram z włókien i czyszczę. Wrzucam do zimnej wody i gotuję do miękkości.
  4. Wszystkie zioła, szczypiorek  drobno szatkuję.
  5. Ogórek kroję w kostkę.
  6. Wszystkie składniki łączę ze sobą. Dorzucam rodzynki, wlewam sok z cytryny, dodaję czosnek.