Pieczona ciecierzyca – zdrowa przekąska do chrupania

Pieczona ciecierzyca to popularna przekąska z Maroko. Jest zdrową i niskokaloryczną opcją do chrupania. Robi się ją bardzo szybko, ważnym krokiem jest dokładne osuszenie cieciorki przed pieczeniem, to dzięki temu bardzo przyjemnie chrupie. Dobór przypraw też jest dowolny. Ja zdecydowałam się na paprykę i kumin, by podkreślić jej orientalny charakter i pochodzenie. 

Pieczona ciecierzycaPIECZONA CIECIERZYCA – SKŁADNIKI:

  • 400 gramów ugotowanej ciecierzycy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki papryki wędzonej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1/4 łyżki pieprzu cayenne
  • pół łyżki kminu rzymskiego
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ciecierzycę dokładnie myję, jeżeli używam tej z puszki lub ze słoika.
  2. Osuszam ciecierzycę bardzo dokładnie czystą ściereczką kuchenną.
  3. Lekko pocieram ciecierzycę ściereczką, aż zejdzie z nich skóra. Nie jest to konieczne, ale dzięki temu cieciorka jest jeszcze bardziej chrupiąca. Zdejmowanie skórek jest naprawdę szybkie.
  4. Wysypuję cieciorkę na blachę z papierem i piekę ją 20 minut w 180-200 stopniach, opcja termoobieg.
  5. Wszystkie przyprawy łączę z oliwą.
  6. Po 20 minutach, lekko upieczoną cieciorkę polewam oliwą z przyprawami. Mieszam wszystko dokładnie łyżką.
  7. Piekę kolejne 20 minut.