Sałatka z kaszą bulgur i brokułami
Sałatka z kaszą bulgur i brokułami to szybka propozycja zdrowego i lekkiego posiłku. Świetnie pasuje jako dodatek do bliskowschodnich past, takich jak hummus, muhammara i baba ganoush . Urozmaici wiele posiłków i imprez, pojawiła się na wpisie o mezze party.
SAŁATKA Z KASZĄ BULGUR I BROKUŁAMI – SKŁADNIKI NA 3,4 PORCJE:
- 150 gramów kaszy bulgur
- 1 brokuł
- 3 łyżki harissy lub mniej, w zależności od upodobań (może być ewentualnie sambal oelek lub inny ostry sos lub pastę)
- pęczek szczypiorku
- duża garść mięty
- duża garść kolendry – można zamienić na natkę pietruszki
- sok z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
- owoce z 1 granatu
- oliwa z oliwek 2-3 łyżki
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę bulgur gotujemy.
- Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze około kilku minut z niewielkim dodatkiem soli (około 5-7 minut). Powinien być chrupki i zielony. Ugotowany na parze, przelewamy zimą wodą, by go zahartować.
- Szczypiorek drobno kroimy. Zioła tniemy na mniejsze kawałki
- Ugotowaną i przestudzoną kaszę bulgur mieszamy z harissą, sokiem z cytryny, solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Dodajemy brokuł i połowę z owoców granatu – mieszamy.
- Drugą połową owoców grantu posypujemy gotową sałatkę.
Inne sałatki na blogu: