Sataraš – bośniackie, warzywne leczo
Sataraš to lekkie, warzywne danie, które możemy spotkać na Bałkanach, szczególnie w Serbii, Bośni i Hercegowinie, Macedonii czy Czarnogórze. Jest bardzo podobne do naszego, lubianego leczo, z tą różnicą, że oryginalnie sataraš przyrządza się bez mięsa. Nierzadko dodaje się do niego marchewki czy ziemniaki oraz podaje z ryżem. Taki staraš jadłam w Bośni i postanowiłam go odtworzyć w domu.
STARAS Z BOŚNI- SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 1, 5 kg papryki
- 1 kg pomidorów
- 4 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 4 cebule
- 4 łyżki słodkiej papryki
- 3 marchewki
- 5 niedużych ziemniaków
- ugotowany ryż/kasza do podania
- olej roślinny 3- 4 łyżki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Warzywa kroimy. Cebulę w piórka, paprykę w słupki.
- Do garnka wlewamy olej roślinny, rozgrzewamy.
- Wrzucamy pokrojoną cebulę. Dodajemy słodką paprykę w proszku. Chwilę podsmażamy.
- Dorzucamy paprykę i resztę warzyw. Smażymy około 5 minut.
- Pomidory pozbawiamy skórek, kroimy i dorzucamy do warzyw.
- Dusimy sataraš ok. 20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
- Przyprawiamy do smaku.
- Podajemy z ryżem lub kaszą.
Inne jednogarnkowe dania: