Sataraš – bośniackie, warzywne leczo

Sataraš to lekkie, warzywne danie, które możemy spotkać na Bałkanach, szczególnie w Serbii, Bośni i Hercegowinie, Macedonii czy Czarnogórze. Jest bardzo podobne do naszego, lubianego leczo, z tą różnicą, że oryginalnie sataraš  przyrządza się bez mięsa. Nierzadko dodaje się do niego marchewki czy ziemniaki oraz podaje z ryżem. Taki staraš jadłam w Bośni i postanowiłam go odtworzyć w domu. 

SatarašSTARAS Z BOŚNI- SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 1, 5 kg papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 4 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 4 cebule
  • 4 łyżki słodkiej papryki
  • 3 marchewki
  • 5 niedużych ziemniaków
  • ugotowany ryż/kasza do podania
  • olej roślinny 3- 4 łyżki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Warzywa kroimy. Cebulę w piórka, paprykę w słupki.
  2. Do garnka wlewamy olej roślinny, rozgrzewamy.
  3. Wrzucamy pokrojoną cebulę. Dodajemy słodką paprykę w proszku. Chwilę podsmażamy.
  4. Dorzucamy paprykę i resztę warzyw. Smażymy około 5 minut.
  5. Pomidory pozbawiamy skórek, kroimy i dorzucamy do warzyw.
  6.  Dusimy sataraš ok. 20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  7. Przyprawiamy do smaku.
  8. Podajemy z ryżem lub kaszą.


Warzywa psiankowate 2018

Inne jednogarnkowe dania:

Adżapsandali – aromatyczny, gruziński chaos

Szila plawi – gruzińskie risotto z grzybami

Fasola z orientalną nutą – Qorma-e-Lubia