Syrop z kwiatów czarnego bzu. Zapach lata w butelce
Kwiaty czarnego bzu mają szerokie zastosowanie w kuchni. Ze względu na swoje zdrowotne właściwości, aromat i smak najczęściej przygotowuję się z nich słodki, pachnący syrop. W tym roku czarny bez zakwitł dość późno i jeszcze przez chwilę można będzie go spotkać. Pyszny, o słodko-mdłym zapachu, syrop można dodawać do herbaty, deserów czy np. pić z wodą. W jesienne, długie wieczory będzie cudownie przypominał o gorącym lecie. To chyba najlepsza pamiątka z wakacji 🙂 No i pomoże przy przeziębieniach i gorączkach oraz zapaleniach dróg oddechowych.
Większość przepisów podaje standardową miarę – 1 kilogram cukru na 1 litr wody, dla mnie są to jednak gigantyczne ilości, więc zmniejszyłam cukier prawie o połowę. Mój syrop i tak jest nieziemsko słodki. Można również zastąpić cukier ksylitolem, pamiętajmy jednak, że cukier zapewnia konserwację syropu.
SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU – SKŁADNIKI
- 40 – 50 baldachów kwiatów czarnego bzu
- 600 gramów cukru
- 1 litr zimnej wody
- sok z trzech/czterech cytryn
PRZYGOTOWANIE:
- Kwiaty czarnego bzu zrywamy w miejscach oddalonych od jezdni, szos. Zrywamy je ostrożnie, by nie strząsnąć z nich cennego pyłku.
- W domu rozkładamy kwiaty np. na gazetach, by robaczki mogły je opuścić. Kwiatów nie myjemy!
- Dokładnie odcinamy zielone łodyżki, które są po prostu gorzkie.
- W dość dużym garnku zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny.
- Mieszamy, by cukier się nie przypalił.
- Gdy tylko cukrowo-cytrynowy syrop zacznie się gotować, zalewamy nim nasze kwiatki. Uważamy by się nie poparzyć.
- Mieszamy wszystko i zostawiamy naszą miksturę na trzy doby.
- Nie zamykamy szczelnie naczynia, by nam się nie zawekowało, ale lekko przykrywamy.
- Dobrze raz dziennie ( a nawet więcej) przemieszać wszystko.
- Po upływie trzech dni, przelewamy wszystko przez sito i gazę. Dzięki temu nasz syrop będzie klarowny.
- Syrop wlewamy do czystych, wyparzonych słoików lub butelek, które możemy pasteryzować.
- Po otwarciu przechowujemy w lodówce.
Na zdrowie!
Syrop z kwiatów czarnego bzu stanowi także doskonałą bazę do nalewki oraz przepysznej lemoniady.