Syrop z kwiatów czarnego bzu. Zapach lata w butelce

Kwiaty czarnego bzu mają szerokie zastosowanie w kuchni. Ze względu na swoje zdrowotne właściwości, aromat i smak najczęściej przygotowuję się z nich słodki, pachnący syrop. W tym roku czarny bez zakwitł dość późno i jeszcze przez chwilę można będzie go spotkać. Pyszny, o słodko-mdłym zapachu, syrop można dodawać do herbaty, deserów czy np. pić z wodą. W jesienne, długie wieczory będzie cudownie przypominał o gorącym lecie. To chyba najlepsza pamiątka z wakacji 🙂  No i pomoże przy przeziębieniach i gorączkach oraz zapaleniach dróg oddechowych. 

Większość przepisów podaje standardową miarę – 1 kilogram cukru na 1 litr wody, dla mnie są to jednak gigantyczne ilości, więc zmniejszyłam cukier prawie o połowę. Mój syrop i tak jest nieziemsko słodki. Można również zastąpić cukier ksylitolem, pamiętajmy jednak, że cukier zapewnia konserwację syropu.

syrop z kwiatów czarnego bzu

SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU – SKŁADNIKI

  • 40 – 50 baldachów kwiatów czarnego bzu syrop z kwiatów czarnego bzu
  • 600 gramów cukru
  • 1 litr zimnej wody
  • sok z trzech/czterech cytryn

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kwiaty czarnego bzu zrywamy w miejscach oddalonych od jezdni, szos. Zrywamy je ostrożnie, by nie strząsnąć z nich cennego pyłku.
  2. W domu rozkładamy kwiaty np. na gazetach, by robaczki mogły je opuścić. Kwiatów nie myjemy!
  3. Dokładnie odcinamy zielone łodyżki, które są po prostu gorzkie.
  4. W dość dużym garnku zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny.
  5. Mieszamy, by cukier się nie przypalił.
  6. Gdy tylko cukrowo-cytrynowy syrop zacznie się gotować, zalewamy nim nasze kwiatki. Uważamy by się nie poparzyć.
  7. Mieszamy wszystko i zostawiamy naszą miksturę na trzy doby.
  8. Nie zamykamy szczelnie naczynia, by nam się nie zawekowało, ale lekko przykrywamy.
  9. Dobrze raz dziennie ( a nawet więcej) przemieszać wszystko.
  10. Po upływie trzech dni, przelewamy wszystko przez sito i gazę. Dzięki temu nasz syrop będzie klarowny.
  11. Syrop wlewamy do czystych, wyparzonych słoików lub butelek, które możemy pasteryzować.
  12. Po otwarciu przechowujemy w lodówce.

Na zdrowie!

Syrop z kwiatów czarnego bzu stanowi także doskonałą bazę do nalewki oraz przepysznej lemoniady.

syrop z kwiatów czarnego bzu