Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii to taki trochę kulinarny banał. Bardzo popularna i pewnie większość z nas ją jadła. Jakiś czas temu w sklepach pojawiły się gotowe zupy kremy, których składy nie są wcale takie złe, praktycznie nie posiadają żadnych, szkodliwych składników. Jednak gotowa zupa ze sklepu to produkt przetworzony i nigdy nie dorówna takiej domowej. Dodatkowo produkowany jest plastikowy pojemnik, który użyty jest zazwyczaj jeden raz. Mało to ekologiczne rozwiązanie.Na pewno przyda się taka zdrowsza opcja w sytuacjach kryzysowych i bardzo dobrze, że jest taki wybór w sklepach. Zupy kremy to najprostszy sposób na szybki posiłek, warto więc poświęcić kilkanaście minut i samemu przygotowywać je w domu.

ZUPA KREM Z CUKINII – SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg cukinii
  • 1 litr bulionu
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól/pieprz
  • opcjonalnie warzywa z bulionu
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie czarnuszka do posypania
  • olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy na większą kostkę.
  2. Cebulę także kroimy w kostkę.
  3. W większym garnku smażymy cebulę.
  4. Dodajemy cukinie, czosnek i chwilę wszystko dusimy.
  5. Zalewamy warzywnym bulionem.
  6. Gotujemy około 20 minut
  7. Blendujemy wszystko na gładki krem. Dodajemy natkę pietruszki do dekoracji. Ja dodałam jeszcze trochę czarnuszki.

zupa krem z cukinii

Przygotowanie zupy:

Smacznego!