Zupa krem z cukinii
Zupa krem z cukinii to taki trochę kulinarny banał. Bardzo popularna i pewnie większość z nas ją jadła. Jakiś czas temu w sklepach pojawiły się gotowe zupy kremy, których składy nie są wcale takie złe, praktycznie nie posiadają żadnych, szkodliwych składników. Jednak gotowa zupa ze sklepu to produkt przetworzony i nigdy nie dorówna takiej domowej. Dodatkowo produkowany jest plastikowy pojemnik, który użyty jest zazwyczaj jeden raz. Mało to ekologiczne rozwiązanie.Na pewno przyda się taka zdrowsza opcja w sytuacjach kryzysowych i bardzo dobrze, że jest taki wybór w sklepach. Zupy kremy to najprostszy sposób na szybki posiłek, warto więc poświęcić kilkanaście minut i samemu przygotowywać je w domu.
ZUPA KREM Z CUKINII – SKŁADNIKI:
- 1,5 kg cukinii
- 1 litr bulionu
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól/pieprz
- opcjonalnie warzywa z bulionu
- natka pietruszki
- opcjonalnie czarnuszka do posypania
- olej do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
- Cukinię dokładnie myjemy i kroimy na większą kostkę.
- Cebulę także kroimy w kostkę.
- W większym garnku smażymy cebulę.
- Dodajemy cukinie, czosnek i chwilę wszystko dusimy.
- Zalewamy warzywnym bulionem.
- Gotujemy około 20 minut
- Blendujemy wszystko na gładki krem. Dodajemy natkę pietruszki do dekoracji. Ja dodałam jeszcze trochę czarnuszki.
Przygotowanie zupy:
Smacznego!