Szparagi z salsą
Szparagi z salsą, zdrowe i kolorowe, idealne na warzywną, lekką przekąskę. Można je upiec, grillować lub ugotować na parze. Do mojej salsy dodałam szczawik zajęczy, który fajnie uzupełnił kwaskowaty smak salsy, ale będzie do niej pasować klasycznie kolendra lub natka pietruszki.
SZPARAGI Z SALSĄ – SKŁADNIKI:
- 500 gramów szparagów
- 500 gramów pomidorów
- 1 niewielka czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- papryczka chilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka łyżek soku z cytryny lub limonki
- garść zieleniny np. kolendry, ja wybrałam szczawik zajęczy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Szparagi, jeżeli są grubsze, pozbawiam stwardniałych końcówek.
- Oliwą z oliwek dokładnie smaruję szparagi. Doprawiam solą i pieprzem.
- Piekę szparagi w 180 stopniach, aż będą miękkie. Można je również ugotować na parze lub grillować.
- Na suchej, rozgrzanej patelni (lub patelni grillowej) kładę przepołowione pomidory, papryczkę chilli i cebulę.
- Gdy skórka warzyw zacznie ciemnieć, zdejmuję je z patelni. Gdy trochę ostygną, zdejmuję z nich skórkę.
- W moździerzu rozgniatam kolendrę, czosnek i garść szczawiku zajęczego (można użyć kolendry, natki pietruszki) z solą i pieprzem.
- Pomidory, papryczkę i cebulę kroję, wrzucam do moździerza i rozcieram z przyprawami. Dodaję sok z cytryny.
- Na upieczone szparagi nakładam salsę, przyozdabiam szczawikiem zajęczym.