Tagliatelle ze szpinakiem i rodzynkami oraz chrupiącą posypką
Tagliatelle ze szpinakiem – to bardzo banalny przepis, ale dodatek rodzynek czyni go trochę innym. Kluczem do dobrego smaku, jest jak zawsze zresztą, jakość składników. Świeży szpinak, dobra oliwa z oliwek, świeżo zmielony pieprz i dobrej jakości makaron. Ten ostatni można pominąć i zastąpić kaszą lub innym składnikiem. Dodatkiem do tego prostego dania jest chrupiąca posypka, którą uwielbiam. Płatki drożdżowe nieaktywne zmiksowane z orzechami i bułką tartą. Płatki drożdżowe nieaktywne świetnie wzmacniają smak, poza tym są bogate w witaminy z grupy B oraz białko. Bardzo je lubię i często wykorzystuje w swojej kuchni.
TAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM I RODZYNKAMI – SKŁADNIKI:
- makaron tagliatelle ok. 140 gramów na 2 porcje
- 500 gramów świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 50 gramów rodzynek
- sól i świeżo zmielony pieprz
Chrupiąca posypka
- 10 gramów płatków drożdżowych nieaktywnych
- 10 orzechów, ja użyłam nerkowców, ale można użyć włoskich, migdałów itp.
- 10 gramów bułki tartej (można pominąć)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- W większym garnku gotuję wodę na makaron. Wrzucam tagliatelle do osolonego wrzątku. Gotuję makaron al dente, ok. 8 -10 minut.
- Świeży szpinak dokładnie płuczę, by pozbyć się piasku. Odcinam łodyżki.
- Z grubsza siekam szpinak.
- Płatki drożdżowe, bułkę tartą i orzechy miksuję ze szczyptą soli.
- Czosnek kroję w cieniutkie plasterki.
- Na niewielkiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam plasterki czosnku ze szczyptą soli.
- Czosnek powinien się delikatnie podrumienić. Trwa to naprawdę szybko, nie można za bardzo spuszczać go z oka 😉
- Sam czosnek (bez oliwy) przekładam do miseczki, na oliwę zaś wrzucam oczyszczony szpinak oraz rodzynki.
- Smażę całość naprawdę krótko, tak by szpinak nie stracił koloru i wartości odżywczych a jedynie zmiękł. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i solą.
- Wykładam szpinak na makaron, dodaję odłożone wcześniej plasterki czosnku.
- Posypuję przygotowaną wcześniej posypką z płatków drożdżowych, orzechów i bułki tartej.
- Posypki z płatków drożdżowych można używać do sałatek a także zup – świetnie podkręcą ich smak