Tagliatelle ze szpinakiem i rodzynkami oraz chrupiącą posypką

Tagliatelle ze szpinakiem – to bardzo banalny przepis, ale dodatek rodzynek czyni go trochę innym. Kluczem do dobrego smaku, jest jak zawsze zresztą, jakość składników. Świeży szpinak, dobra oliwa z oliwek, świeżo zmielony pieprz i dobrej jakości makaron. Ten ostatni można pominąć i zastąpić kaszą lub innym składnikiem. Dodatkiem do tego prostego dania jest chrupiąca posypka, którą uwielbiam. Płatki drożdżowe nieaktywne zmiksowane z orzechami i bułką tartą. Płatki drożdżowe nieaktywne świetnie wzmacniają smak, poza tym są bogate w witaminy z grupy B oraz białko. Bardzo je lubię i często wykorzystuje w swojej kuchni. 

tagliatelle ze szpinakiem i rodzynkami

TAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM I RODZYNKAMI – SKŁADNIKI:

  • makaron tagliatelle ok. 140 gramów na 2 porcje
  • 500 gramów świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 gramów rodzynek
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Chrupiąca posypka

  • 10 gramów płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 10 orzechów, ja użyłam nerkowców, ale można użyć włoskich, migdałów itp.
  • 10 gramów bułki tartej (można pominąć)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

  1. W większym garnku gotuję wodę na makaron. Wrzucam tagliatelle do osolonego wrzątku. Gotuję makaron al dente, ok. 8 -10 minut.
  2. Świeży szpinak dokładnie płuczę, by pozbyć się piasku. Odcinam łodyżki.
  3. Z grubsza siekam szpinak.
  4. Płatki drożdżowe, bułkę tartą i orzechy miksuję ze szczyptą soli.
  5. Czosnek kroję w cieniutkie plasterki.
  6. Na niewielkiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam plasterki czosnku ze szczyptą soli.
  7. Czosnek powinien się delikatnie podrumienić. Trwa to naprawdę szybko, nie można za bardzo spuszczać go z oka 😉
  8. Sam czosnek (bez oliwy) przekładam do miseczki, na oliwę zaś wrzucam oczyszczony szpinak oraz rodzynki.
  9. Smażę całość naprawdę krótko, tak by szpinak nie stracił koloru i wartości odżywczych a jedynie zmiękł. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i solą.
  10. Wykładam szpinak na makaron, dodaję odłożone wcześniej plasterki czosnku.
  11. Posypuję przygotowaną wcześniej posypką z płatków drożdżowych, orzechów i bułki tartej.
  • Posypki z płatków drożdżowych można używać do sałatek a także zup – świetnie podkręcą ich smak