Wegańska zapiekanka pasterska

Proste rozwiązanie na obiad. Warzywny sos zapiekany pod ziemniaczaną warstwą puree. Pyszne i nieskomplikowane, a przy tym sycące danie.

WEGAŃSKA ZAPIEKANKA PASTERSKA – SKŁADNIKI NA OK. 4 PORCJE:

Sos:

  • 2 średnie cebule
  • 2 większe marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 gramów suchej soczewicy brązowej lub zielonej
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 200 gramów mrożonego groszku
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej (można zamienić na ziemniaczaną + 100 ml wody)
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Puree:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 150 ml mleka roślinnego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Soczewicę płuczę i gotuję do miękkości.
  2. Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie.
  3. Cebulę kroję w piórka, marchewkę w cienkie półtalarki lub tarkuję na dużych oczkach. Czosnek przeciskam przez praskę lub kroję w cienkie plasterki.
  4. Wrzucam na patelnię i smażę na oleju roślinnym.
  5. Dodaję przyprawy, by wydobyły swój aromat. Uważam, by się nie spaliły.
  6. Dodaję pomidory, koncentrat, sos sojowy i ok. 300 ml wody.
  7. Skrobię mieszam z wodą, mieszam i dodaję do warzyw dokładnie rozprowadzając.
  8. Dodaję groszek, soczewicę i ciecierzycę.
  9. Sos powinien się zredukować, by gęsty. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  10. Ziemniaki przeciskam przez praskę i dodaję mleko roślinne. Dodaję sól i robię purre.
  11. Do naczynia żarodpoenego lub innego naczynia, w którym można zapiekać, nakładam sos warzywny. Następnie puree ziemniaczne i wygładzam powierzchnię.
  12. Widelcem robię na ziemniaczanej warstwie szlaczki, gdy się zapieką będą chrupiące i przyjemnie zarumienione.
  13. Piekę zapiekankę w 180 stopniach, aż puree się zapiecze. Pod koniec włączyłam funkcje zapiekania z góry, by uzyskać chrupiącą warstwę.
  14. Posypuję zieleniną.

Inne propozycje na obiad na blogu: