Wegańska zapiekanka pasterska
Proste rozwiązanie na obiad. Warzywny sos zapiekany pod ziemniaczaną warstwą puree. Pyszne i nieskomplikowane, a przy tym sycące danie.
WEGAŃSKA ZAPIEKANKA PASTERSKA – SKŁADNIKI NA OK. 4 PORCJE:
Sos:
- 2 średnie cebule
- 2 większe marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 150 gramów suchej soczewicy brązowej lub zielonej
- 1 puszka ciecierzycy
- 200 gramów mrożonego groszku
- 1 puszka pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta cukru
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej (można zamienić na ziemniaczaną + 100 ml wody)
- sól i pieprz
- 3 łyżki oleju roślinnego
Puree:
- 1,5 kg ziemniaków
- 150 ml mleka roślinnego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Soczewicę płuczę i gotuję do miękkości.
- Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie.
- Cebulę kroję w piórka, marchewkę w cienkie półtalarki lub tarkuję na dużych oczkach. Czosnek przeciskam przez praskę lub kroję w cienkie plasterki.
- Wrzucam na patelnię i smażę na oleju roślinnym.
- Dodaję przyprawy, by wydobyły swój aromat. Uważam, by się nie spaliły.
- Dodaję pomidory, koncentrat, sos sojowy i ok. 300 ml wody.
- Skrobię mieszam z wodą, mieszam i dodaję do warzyw dokładnie rozprowadzając.
- Dodaję groszek, soczewicę i ciecierzycę.
- Sos powinien się zredukować, by gęsty. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
- Ziemniaki przeciskam przez praskę i dodaję mleko roślinne. Dodaję sól i robię purre.
- Do naczynia żarodpoenego lub innego naczynia, w którym można zapiekać, nakładam sos warzywny. Następnie puree ziemniaczne i wygładzam powierzchnię.
- Widelcem robię na ziemniaczanej warstwie szlaczki, gdy się zapieką będą chrupiące i przyjemnie zarumienione.
- Piekę zapiekankę w 180 stopniach, aż puree się zapiecze. Pod koniec włączyłam funkcje zapiekania z góry, by uzyskać chrupiącą warstwę.
- Posypuję zieleniną.
Inne propozycje na obiad na blogu: