Pierogi z wędzonymi śliwkami i kaszą pęczak
Pierogi z wędzonymi śliwkami i kaszą pęczak to danie słodko-słone. Bardzo lubię takie smaki. Wędzone śliwki z kaszą pęczak i majerankiem to połączenie oryginalne, ale bardzo smaczne. Świetnie odnajdą się na wigilijnym i świątecznym stole. Amatorzy pogranicznych smaków będą zadowoleni.
PIEROGI Z WĘDZONYMI ŚLIWKAMI I KASZĄ PĘCZAK – SKŁADNIKI:
Farsz:
- 300 gramów wędzonych śliwek
- 70 gramów kaszy pęczak suchej
- 2 cebule
- 2 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz
- 3 łyżki oleju roślinnego
Ciasto:
- 500 gramów mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 300 ml gorącej wody
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę kroję bardzo drobno i smażę na oleju roślinnym na złoto.
- Śliwki także kroję bardzo drobno.
- Kaszę gotuję.
- Wszystkie składniki mieszam, doprawiam solą, majerankiem i pieprzem.
- Czas na ciasto. Mąkę przesiewam, dodaję olej i sól oraz stopniowo wodę. Początkowo mieszam łyżką, bo woda jest za ciepła. Po chwili wyrabiam elastyczne ciasto, które jest zwarte i odchodzi od ręki.
- Dzielę na części, każdą rozwałkowuję i wykrawam szklanką kółka.
- Na każde nakładam po płaskiej łyżce (lub mniej) i zalepiam dokładnie brzegi.
- Pierogi kładę na suchej ściereczce i wrzucam po kilka sztuk do wrzącej, posolonej wody.
- Podaje okraszone smażoną cebulą.
Inne świąteczne przepisy na blogu: