Pierogi z wędzonymi śliwkami i kaszą pęczak

Pierogi z wędzonymi śliwkami i kaszą pęczak to danie słodko-słone. Bardzo lubię takie smaki. Wędzone śliwki z kaszą pęczak i majerankiem to połączenie oryginalne, ale bardzo smaczne. Świetnie odnajdą się na wigilijnym i świątecznym stole. Amatorzy pogranicznych smaków będą zadowoleni. 

PIEROGI Z WĘDZONYMI ŚLIWKAMI I KASZĄ PĘCZAK – SKŁADNIKI:

Farsz:

  • 300 gramów wędzonych śliwek 
  • 70 gramów kaszy pęczak suchej 
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki majeranku 
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oleju roślinnego 

Ciasto:

  • 500 gramów mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2 łyżki oleju roślinnego 
  • 300 ml gorącej wody
pierogi z wędzoną śliwką

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę kroję bardzo drobno i smażę na oleju roślinnym na złoto. 
  2. Śliwki także kroję bardzo drobno. 
  3. Kaszę gotuję. 
  4. Wszystkie składniki mieszam, doprawiam solą, majerankiem i pieprzem. 
  5. Czas na ciasto. Mąkę przesiewam, dodaję olej  i sól oraz stopniowo wodę. Początkowo mieszam łyżką, bo woda jest za ciepła. Po chwili wyrabiam elastyczne ciasto, które jest zwarte i odchodzi od ręki. 
  6. Dzielę na części, każdą rozwałkowuję i wykrawam szklanką kółka.
  7. Na każde nakładam po płaskiej łyżce (lub mniej) i zalepiam dokładnie brzegi. 
  8. Pierogi kładę na suchej ściereczce i wrzucam po kilka sztuk do wrzącej, posolonej wody. 
  9. Podaje okraszone smażoną cebulą. 
pierogi z wędzoną śliwką

Inne świąteczne przepisy na blogu: