Ciasteczka imbirowe – słodko – pikantne

Dziś dzielę się przepisem na proste, kruche ciasteczka, które urzekły mnie swoim słodko-pikantnym smakiem. Recepturę dostałam od taty przyjaciółki i trochę go zmieniłam i zweganizowałam. Dobrze zrobić je nieco wcześniej i zamknąć szczelnie w dużym słoju, by doczekały (albo i nie) świąt. Do swoich ciasteczek użyłam domowego kandyzowanego imbiru w syropie, kupny zazwyczaj jest suszony, więc dobrze zalać go ciepłą wodą, by trochę zmiękł i  był łatwiejszy w  krojeniu. 

CIASTECZKA IMBIROWE – SKŁADNIKI NA 30 CIASTEK:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów ksylitolu (lub cukru)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 150 ml zimnej wody (dodawać w trakcie wyrabiania ciasta)
  • 200 ml oleju roślinnego (o neutralnym smaku)
  • 1,5 szklanki kandyzowanego imbiru
  • 1 łyżka suszonego imbiru

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kandyzowany imbir zalać 100 ml ciepłej wody (krok pomijany jeżeli używa się imbiru w syropie) i zostawić na około 15 min.
  2. Imbir pokroić w drobne kawałeczki, mogą być nierównej wielkości.
  3. Mąkę pomieszać z cukrem, suszonym imbirem, ksylitolem.
  4. Dodać olej roślinny, esencję z wanilii, kandyzowany imbir wraz z wodą oraz stopniowo zimną wodę.
  5. Ciasto zagniatać stopniowo dodając wodę aż do uformowania.
  6. Z ciasta uformować wałek grubości ok. 2cm i schłodzić.
  7. Pociąć w 0,5cm kawałki, ułożyć na blaszce lekko spłaszczając.
  8. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut.
  • Ja swoje ciasto zagniotłam w 2 kulki, po schłodzeniu rozwałkowałam i wycięłam gwiazdki.
  • Ciastka można zrobić 2, 3 tygodnie wcześniej i po ostudzeniu schować.

Inne świąteczne przepisy na blogu:

Bigos imbirowy

Świąteczna babka z bakaliami

Kulebiak staropolski z kapustą i grzybami

Zupa migdałowa wigilijna