Gulasz z soczewicą, bakłażanem i granatem

Gulasz z soczewicą i granatem, który dziś Wam prezentuję, pochodzi z Palestyny. Tak naprawdę powinnam zatytułować ten post – gulasz z soczewicą i granatem oraz czosnkiem, bo czosnku w nim niemało 😀 Ale spokojnie, czosnek jest smażony i w ten sposób traci swoją intensywność, a staje się słodki. Rummaniyeh (oznacza granat)  to potrawka z Palestyny, która jest całkowicie wegańska i obłędnie dobra! Przepis jest autorstwa Joudie Kalla, która podzieliła się nim w książce „Palestine on a plate”. To tradycyjne danie palestyńskie, gdzie bakłażan, z powodów ekonomicznych, zastępował mięso. Autorka nazwała to danie wegańskim snem. I taki jest w istocie – ziarna soczewicy pomieszane z owocami granatu i melasą oraz rozpadającym się bakłażanem. 

W przepisie znajdziemy łatwo dostępne składniki, poza jednym – melasą z owoców granatu. Jest to bardzo popularny składnik w kuchni arabskiej, perskiej, w Polsce trudno dostępny (sklepy on-line, sklepy stacjonarne typu kuchnie świata). Melasę jednak bardzo prosto się przyrządza z soku z granatów, który jest już szerzej dostępny. Do mniejszego rondelka wlałam 500 ml soku z granatów i redukowałam na małym ogniu przez kilkanaście minut. Powstaje gęsty syrop.  Ostatecznie można zastąpić melasę z granatów melasą karobową i dodać odrobinę więcej soku z cytryny.

gulasz z soczewicą i granatem

GULASZ Z SOCZEWICĄ, BAKŁAŻANEM I GRANATEM NA OK. 3 PORCJE – SKŁADNIKI:

  • 250 gramów soczewicy zielonej
  • 500 ml wody
  • 2 mniejsze bakłażany ok. 400 gramów
  • 7 -8 ząbków czosnku
  • 70 ml oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 100 ml melasy z granatu gotowej lub przyrządzonej z soku z grantów ( opis powyżej)
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 1 łyżka stołowa kuminu w proszku
  • pestki z jednego owocu granatu
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka mąki pszennej+100ml zimnej wody  (opcjonalnie)
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do większego garnka z grubszym dnem wlewamy 500 ml zimnej wody.
  2. Wsypujemy soczewicę.
  3. Bakłażan (można obrać)  kroimy na dość małą kostkę i wrzucamy do soczewicy, Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu.
  4. Ząbki czosnku drobno kroimy (nie przeciskamy przez praskę) i smażymy na oliwie. Czosnek powinien się zezłocić i zmięknąć. Nie można dopuścić do momentu aż zrobi się brązowy, będzie wówczas gorzki.
  5. Gdy soczewica wchłonie prawie całą wodę,1 łyżkę mąki mieszamy z zimną wodą. Wlewamy do soczewicy i mieszamy.
  6. Dodajemy 2 łyżki uprażonego wcześniej czosnku z oliwą oraz melasę. Mieszamy.
  7. Wsypujemy kmin rzymski i dodajemy sok z cytryny.
  8. Wszystko należy dokładnie zmieszać.
  9. Podaję  gorące przybrane hojnie owocami granatu i natką pietruszki. Polewam też oliwą z czosnkiem.
  10. Smakują pysznie z takimi chlebkami KLIK lub z innym ulubionym pieczywem

Inne bliskowschodnie przepisy :

Bliskowschodnie chlebki – miękkie i ekspresowe. Tylko 3 składniki 🙂

Hummus z kalafiora

Zupa krem z ziemniaków i kalafiora z prażonym kuminem

Sałatka z kaszą bulgur i brokułami

Harissa – ognista pasta do zup, kanapek i sałatek

Mezze party – orientalne przekąski na imprezę