Zupa kalafiorowa z jabłkami. Jesienna zupa krem
Zupa kalafiorowa z jabłkiem jest przepysznym, jesiennym daniem. Lekka, delikatnie słodka dzięki jabłkom, daje ciepło i przyjemnie rozgrzewa. Dodatek jabłka nie jest mocno wyczuwalny, ale sprawia, że smak kalafiora nieco łagodnieje. Podana z karmelizowanym jabłkiem i ulubionym pieczywem jest świetnym rozpoczęciem kulinarnej jesieni.
ZUPA KALAFIOROWA Z JABŁKAMI – SKŁADNIKI:
- 1 kg kalafiora
- 2 średnie jabłka
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 średnia cebula
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- 2 łyżki soku z cytryny
- olej do smażenia – 3, 4 łyżki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę kroję i smażę w dużym garnku.
- Kalafior dzielę na różyczki. Jabłka kroję w kostkę.
- Do zeszklonej cebuli wrzucam kalafior i jabłka.
- Kmin rzymski i ziarna kolendry rozcieram w moździerzu. Dodaję do garnka i krótko smażę. Uważam, by przyprawy się nie przypaliły.
- Wlewam bulion warzywny i gotuję całość przez około 15 – 20 minut pod przykryciem do miękkości.
- Blenduję wszystko na gładki krem.
- Doprawiam solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
- Podaję z karmelizowanym jabłkiem i natką pietruszki. Jabłko pokroiłam na cienkie plasterki i upiekłam przy okazji pieczenia innych rzeczy.