Zupa kalafiorowa z jabłkami. Jesienna zupa krem

Zupa kalafiorowa z jabłkiem jest przepysznym, jesiennym daniem. Lekka, delikatnie słodka dzięki jabłkom, daje ciepło i przyjemnie rozgrzewa. Dodatek jabłka nie jest mocno wyczuwalny, ale sprawia, że smak kalafiora nieco łagodnieje. Podana z karmelizowanym jabłkiem i ulubionym pieczywem jest świetnym rozpoczęciem kulinarnej jesieni.  

zupa kalafiorowa z jabłkiemZUPA KALAFIOROWA Z JABŁKAMI  – SKŁADNIKI:

  • 1 kg kalafiora
  • 2 średnie jabłka
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 średnia cebula
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • olej do smażenia – 3, 4 łyżki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę kroję i smażę w dużym garnku.
  2. Kalafior dzielę na różyczki. Jabłka kroję w kostkę.
  3. Do zeszklonej cebuli wrzucam kalafior i jabłka.
  4. Kmin rzymski i ziarna kolendry rozcieram w moździerzu. Dodaję do garnka i krótko smażę. Uważam, by przyprawy się nie przypaliły.
  5. Wlewam bulion warzywny i gotuję całość przez około 15 – 20 minut pod przykryciem do miękkości.
  6. Blenduję wszystko na gładki krem.
  7. Doprawiam solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  8. Podaję z karmelizowanym jabłkiem  i natką pietruszki. Jabłko pokroiłam na cienkie plasterki i upiekłam przy okazji pieczenia innych rzeczy.

zupa kalafiorowa z jabłkiem