Zupa krem z ziemniaków i kalafiora z prażonym kuminem
Zupa krem z ziemniaków i kalafiora – prosty sposób na smaczny, zdrowy obiad. Kalafior i ziemniaki to dobrze sobie znane towarzystwo, więc nie może się nie udać. Zupę przygotowuje się bardzo szybko, jest pożywna i z łatwo dostępnych składników. Podrasowałam ją trochę prażonym kuminem i sokiem z cytryny. Zyskuję przez to nieco wyraźniejszego charakteru.
ZUPA KREM Z ZIEMNIAKÓW I KALAFIORA – SKŁADNIKI:
- 1 kalafior – ok. 1 kg
- 500 gramów młodych ziemniaków
- 2.5 l wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego/kuminu
- do podania: 2 łyżki kuminu (ja dorzuciłam jeszcze odrobinę fenkułu), kilka kropel soku z cytryny, oliwa z oliwek.
PRZYGOTOWANIE:
- Do gorącego wywaru warzywnego dodaję obrane i pokrojone ziemniaki.
- Kalafior dzielę na różyczki, dodaję do wywaru i ziemniaków.
- W moździerzu rozcieram 1 łyżeczkę kuminu. Wrzucam do zupy.
- Gotuję do miękkości.
- Miksuję na gładki krem.
- Kumin prażę na suchej patelni, bardzo krótko.
- Posypuję zupę prażonym kuminem. Skrapiam cytryną i oliwą z oliwek.
- Podaję z pszenną pitą.
Inne zupy na blogu: