Żurek gryczany z kurkami i świeżym majerankiem
Żurek gryczany stał się moim ulubionym. Jest kwaśny i bardzo wyrazisty w smaku. Jadany odświętnie, tutaj zyskał nową, letnią odsłonę wraz z dodatkiem sezonowych kurek i świeżego majeranku. Podawany w bochenkach ze smażonymi kurkami i ziołami, może na nowo zaskoczyć, a na pewno zasmakować.
ŻUREK GRYCZANY Z KURKAMI:
- 2,5 litra wody
- zakwas gryczany na żur około 1 litra, z tego przepisu
- 400 gramów kurek
- 1 spora cebula
- pół niewielkiego selera
- 1 por
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kilka gałązek świeżego lubczyku
- 7 listków laurowych
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek suszonego majeranku
- kilka garści świeżego majeranku
- 2 łyżki chrzanu
- śmietana, do wyboru
Dodatkowo – niewielka ilość kurek oraz olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Wodę i warzywa na włoszczyznę zagotowujemy w garnku. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk oraz opaloną na gazie cebulę.
- Gdy warzywa będą miękkie a nasz bulion gotowy, wyjmujemy z niego włoszczyznę oraz wszystkie przyprawy.
- Kurki dokładnie czyścimy. Najlepiej wilgotną ściereczką. Tniemy i dodajemy do wywaru.
- Gdy grzyby będą miękkie, dodajemy nasz zakwas energicznie mieszając.
- Dodajemy suszony majeranek, roztarty w dłoniach, chrzan oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Pod sam koniec gotowania wrzucamy sporą garść świeżego majeranku.
- Śmietanę hartujemy żurkiem i sprawnie wlewamy do całości. Mieszamy.
- Podajemy ze sporą garścią świeżego majeranku i smażonymi kurkami.
P.S. Jeżeli podajecie żurek w chlebie warto z wydrążonego bochenka przyrządzić np.: