Tarta cebulowa z curry. Musisz jej spróbować!
Tarta cebulowa i przepis na nią jest ze mną od wielu, wielu lat. Odkąd pierwszy raz jadłam ją u przyjaciółki, prosta receptura została ze mną na długo. Łatwo dostępne i tanie składniki sprawiają, że jej wykonanie jest naprawdę proste i nie wymaga biegania po sklepach. Nie ma co się dłużej zastanawiać i szybko trzeba sobie samemu taką tartę zrobić i zajadać ją z sezonowymi warzywami.
TARTA CEBULOWA – SKŁADNIKI
Ciasto:
- 300 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 ml wody
- 50 gramów oleju roślinnego
- 80 gramów oleju kokosowego w stałej formie
- 1 łyżeczka sody
- szczypta sody
Farsz:
- 800 gramów cebuli
- 400 ml mleka (dowolne, u mnie sojowe)
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki curry
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- natka pietruszki do posypania.
PRZYGOTOWANIE:
- Do mąki dodajemy olej roślinny i olej kokosowy, sodę oraz sól. Dokładnie zagniatamy ciasto w kulkę i wkładamy ją do lodówki na pół godziny.
- Po odstaniu w lodówce wałkujemy ciasto i wykładamy na formę do pieczenia (formę można lekko natłuścić). Jeżeli jest zbyt kruche, rozprowadzamy ciasto dłońmi – wylepiamy formę.
- Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w 180°C około 15 minut.
- Cebulę kroimy na grubsze półplasterki.
- Dusimy ją na oleju, uważając żeby się zbytnio nie zarumieniła. Powinna być szklista.
- Dodajemy dwie łyżki mąki. Szybko mieszamy.
- Ostrożnie i powoli dolewamy mleko do cebuli.
- Dokładnie mieszamy.
- Dodajemy przyprawy (curry, sól, pieprz).
- Ponownie mieszamy.
- Całość powinna zgęstnięć w cebulowo sos.
- Farsz wykładamy na wypieczony spód. Pieczemy 20 minut w 200°C.
- Podajemy z natką pietruszki.
Raz, dwa, trzy tarta jest zrobiona:
Kilka uwag:
- Tarta najlepiej się kroi, gdy trochę odstoi.
- Można ją z powodzeniem odgrzewać.
- Podajemy z surówkami 🙂
Smacznego!