Marokańskie bakłażany w aromatycznej marynacie
Marokańskie bakłażany, a właściwie sałatka, bo pod taką nazwą przyrządza się je w Maroko. Bakłażany w przepysznej marynacie – szarmuli. Przepis jest banalnie prosty, bardzo smaczny i nie wymaga stania przy garach. Wystarczy posmarować marynatą bakłażany, a później piec je do miękkości. Świetnie pasują z chlebkami np. naan, świeżymi warzywami lub przepysznym ryżem po persku.
MAROKAŃSKIE BAKŁAŻANY – SKŁADNIKI:
- 1 kg bakłażany (4 średnie sztuki)
- 10-13 łyżek marokańskiej marynaty z tego przepisu ->CHERMOULA
- 1 cebula
- 1 mała papryczka chilli
- mały pęczek natki pietruszki lub kolendry
- sól i pieprz
- owoce granatu – opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
- Bakłażany kroję w plastry. Każdy lekko solę i pieprzę, pamiętając, że w marynacie też jest sól.
- Dodaję marynatę i dokładnie wmasowuję ją w bakłażanowe plastry.
- Cebulę tnę na ćwiartki. Chilli na małe paseczki
- Pozostawiam na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc.
- Piekę w 180 stopniach do miękkości bakłażanów, ok. 30-40 minut.
- Podaję z natką pietruszki lub kolendrą i owocami granatu.