Fasola w sosie barbeque z dodatkiem kawy

Dawno, dawno temu lubiłam gotową fasolkę w sosie barbeque z puszki. Gdy niedawno spróbowałam ponownie tego wynalazku, nie byłam w stanie zjeść do końca. To doświadczenie podpowiedziało mi pomysł na danie, z prawdziwym, treściwym i aromatycznym sosem barbeque. Pachnie pomidorami, wędzoną papryką, ma głęboki słodko-kwaśny smak. Dodatek kawy nadaje daniu ciekawej nuty, nie jest bardzo wyczuwalny, ale jest doskonałym dopełnieniem fasolki. 

Fasola w sosie barbequeFASOLA W SOSIE BARBEQUE – SKŁADNIKI NA 3,4 PORCJE:

  • 400 gramów suchej fasoli Piękny Jaś
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 większe czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm startego imbiru lub pół łyżeczki suszonego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 opakowanie wędzonej papryki (około 5 łyżek)
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego lub świeżego rozmarynu
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1,5 łyżki melasy karobowej
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 100 ml mocnej kawy
  • olej roślinny do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Fasolę dzień przed gotowaniem namaczam w wodzie.
  2. Następnego dnia płuczę i gotuję w świeżej wodzie.
  3. Cebulę tnę na cienkie piórka, czosnek bardzo drobno siekam, tak samo robię z imbirem.
  4. Do większego garnka wlewam olej roślinny i smażę cebulę, czosnek, imbir razem z rozmarynem, zielem angielskim i liściem laurowym.
  5. Dodaję wędzoną paprykę, paprykę słodką, musztardę, ocet balsamiczny, melasę i koncentrat pomidorowy. Mieszam dokładnie i dolewam 200 ml wody -duszę całość kilka minut.
  6. Dodaję pomidory, ugotowaną i odcedzoną fasolę i dodatkowe 150 ml wody oraz zaparzoną kawę. Mieszam i zostawiam na małym ogniu na 10 minut.
  7. Jeżeli wody jest za mało, to jej trochę dodaję. Sos powinien być gęsty i zawiesisty.

Inne dania główne  na blogu:

Zapiekane muszle z sosem bolognese i soczewicą

Chana masala – ciecierzyca w sosie masala

Makaron z dyniowym sosem i rozmarynem- prosty i pyszny obiad

Gnocchi z sosem kurkowym – wegańskie, bezglutenowe i przepyszne

Kotleciki z tofu i kaszy jaglanej