Fasola w sosie barbeque z dodatkiem kawy
Dawno, dawno temu lubiłam gotową fasolkę w sosie barbeque z puszki. Gdy niedawno spróbowałam ponownie tego wynalazku, nie byłam w stanie zjeść do końca. To doświadczenie podpowiedziało mi pomysł na danie, z prawdziwym, treściwym i aromatycznym sosem barbeque. Pachnie pomidorami, wędzoną papryką, ma głęboki słodko-kwaśny smak. Dodatek kawy nadaje daniu ciekawej nuty, nie jest bardzo wyczuwalny, ale jest doskonałym dopełnieniem fasolki.
FASOLA W SOSIE BARBEQUE – SKŁADNIKI NA 3,4 PORCJE:
- 400 gramów suchej fasoli Piękny Jaś
- 2 puszki pomidorów
- 2 większe czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm startego imbiru lub pół łyżeczki suszonego
- 2 łyżki musztardy
- 1 opakowanie wędzonej papryki (około 5 łyżek)
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego lub świeżego rozmarynu
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 1,5 łyżki melasy karobowej
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 100 ml mocnej kawy
- olej roślinny do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Fasolę dzień przed gotowaniem namaczam w wodzie.
- Następnego dnia płuczę i gotuję w świeżej wodzie.
- Cebulę tnę na cienkie piórka, czosnek bardzo drobno siekam, tak samo robię z imbirem.
- Do większego garnka wlewam olej roślinny i smażę cebulę, czosnek, imbir razem z rozmarynem, zielem angielskim i liściem laurowym.
- Dodaję wędzoną paprykę, paprykę słodką, musztardę, ocet balsamiczny, melasę i koncentrat pomidorowy. Mieszam dokładnie i dolewam 200 ml wody -duszę całość kilka minut.
- Dodaję pomidory, ugotowaną i odcedzoną fasolę i dodatkowe 150 ml wody oraz zaparzoną kawę. Mieszam i zostawiam na małym ogniu na 10 minut.
- Jeżeli wody jest za mało, to jej trochę dodaję. Sos powinien być gęsty i zawiesisty.
Inne dania główne na blogu:
Makaron z dyniowym sosem i rozmarynem- prosty i pyszny obiad
Gnocchi z sosem kurkowym – wegańskie, bezglutenowe i przepyszne