Jaglany budyń czekoladowo-orzechowy

Słodki, zdrowy, bezglutenowy budyń jaglany. Robi się błyskawicznie, może już go znacie i lubicie, ale dorzucam swoje trzy grosze. Orzechowe i słodkie. 

jaglany budyń czekoladowo-orzechowy

JAGLANY BUDYŃ CZEKOLADOWO-ORZECHOWY – SKŁADNIKI:

  • 500 ml mleka roślinnego (najlepsze będzie orzechowe)
  • 100 gramów kaszy jaglanej suchej
  • 70 gramów czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  • 100 gramów orzechów laskowych
  • 4 łyżki syropu klonowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczę kilka razy.
  2. Gotuję kaszę razem z mlekiem i syropem klonowym do miękkości.
  3. Orzechy siekam drobno i wrzucam do kaszy i mleka.
  4. Na koniec dodaję rozpuszczoną czekoladę.
  5. Całość miksuję na aksamitną masę.
  6. Przelewam do miseczek i chłodzę.
  7. Dekoruję orzechami i czekoladą.

Inne słodkie desery na blogu:

Tarty jabłkowo-marcepanowe

Wegański tort z kremem kasztanowym i wiśniami

Tofurnik z piernikowym twistem