Bigos z kiszonych buraków i wędzonych śliwek

Bigos z kiszonych buraków to świetny przepis na wykorzystanie dość sporej ilości warzyw, które pozostają po zakwasie. Mają masę kwasu mlekowego i innych dobrodziejstw, więc wyrzucanie ich byłoby prawdziwym marnotrawstwem. Są przecież zdrowe i smaczne i świetnie się odnajdują w surówkach czy właśnie w takim prostym bigosie. Świetnie się sprawdzi jako przekąska podczas przygotowań świątecznych, ale nic bigosowi nie ujmuje by pojawił się na wigilijnym stole. W niczym nie jest gorszy od kapusty z grzybami czy imbirem a może okazać się ciekawostką i smacznym dodatkiem. 

BIGOS Z KISZONYCH BURAKÓW I WĘDZONYCH ŚLIWEK – SKŁADNIKI:

  • 1 kg kiszonych buraków pozostałych z zakwasu na barszcz 
  • 3 cebule 
  • 200 gramów wędzonych śliwek 
  • 4 łyżki oleju roślinnego 
  • 250 ml wina czerwonego słodkiego 
  • 10 gramów suszonych grzybów
  • 1 łyżeczka kminku 
  • 4 ziela angielskie 
  • 3 liście laurowe 
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE: 

  1. Grzyby zalewam gorącą wodą. 
  2. Kiszone buraki ścieram na tarce na dużych oczkach. 
  3. Cebulę tnę w kostkę, wędzone śliwki z grubsza kroję. 
  4. Namoczone grzyby kroję na mniejsze części (wodę po ich moczeniu zostawiam na później)
  5. Do dużego garnka wlewam olej i smażę cebulę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi oraz kminkiem. 
  6. Do przesmażonej na złoto cebuli dodaję starte, kiszone buraki, wędzone śliwki, grzyby wraz z wodą po ich moczeniu. 
  7. Duszę bigos przez około 1.5 godziny od czasu do czasu podlewając winem oraz wodą. 

Inne świąteczne przepisy na blogu: