Bigos z kiszonych buraków i wędzonych śliwek
Bigos z kiszonych buraków to świetny przepis na wykorzystanie dość sporej ilości warzyw, które pozostają po zakwasie. Mają masę kwasu mlekowego i innych dobrodziejstw, więc wyrzucanie ich byłoby prawdziwym marnotrawstwem. Są przecież zdrowe i smaczne i świetnie się odnajdują w surówkach czy właśnie w takim prostym bigosie. Świetnie się sprawdzi jako przekąska podczas przygotowań świątecznych, ale nic bigosowi nie ujmuje by pojawił się na wigilijnym stole. W niczym nie jest gorszy od kapusty z grzybami czy imbirem a może okazać się ciekawostką i smacznym dodatkiem.
BIGOS Z KISZONYCH BURAKÓW I WĘDZONYCH ŚLIWEK – SKŁADNIKI:
- 1 kg kiszonych buraków pozostałych z zakwasu na barszcz
- 3 cebule
- 200 gramów wędzonych śliwek
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 250 ml wina czerwonego słodkiego
- 10 gramów suszonych grzybów
- 1 łyżeczka kminku
- 4 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Grzyby zalewam gorącą wodą.
- Kiszone buraki ścieram na tarce na dużych oczkach.
- Cebulę tnę w kostkę, wędzone śliwki z grubsza kroję.
- Namoczone grzyby kroję na mniejsze części (wodę po ich moczeniu zostawiam na później)
- Do dużego garnka wlewam olej i smażę cebulę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi oraz kminkiem.
- Do przesmażonej na złoto cebuli dodaję starte, kiszone buraki, wędzone śliwki, grzyby wraz z wodą po ich moczeniu.
- Duszę bigos przez około 1.5 godziny od czasu do czasu podlewając winem oraz wodą.
Inne świąteczne przepisy na blogu: