Chinkali z grzybami – gruzińskie pierogi
Chinakli to danie i dobro narodowe, z którego Gruzini są bardzo dumni. Chinkali, khinkali (ხინკალი) to dość duże pierogi, kołduny wypełnione mięsem, ale też spotyka się takie z grzybami, serem czy ziemniakami. Mają charakterystyczny kształt sakiewki ułatwiający jedzenie (chinkali je się tylko i wyłącznie rękami). Chinkali, szczególnie te z mięsem, mają w środku odrobinę gorącego rosołu, są więc bardzo soczyste. Kształt tych pierogów składa się na kilkanaście a nawet kilkadziesiąt zakładek oraz końcówkę, której się nie zjada. Różne są teorie ile pojedyncze chinkali powinno mieć zakładek, jedni mówią, że siedemnaście, drudzy, że dziewiętnaście a inni, że nawet trzydzieści dwie. Prawie w każdej knajpie w Gruzji znajdziecie chinkali, ja natomiast polecam te, które specjalizują się w ich serwowaniu, w tzw. „domach chinakali”. Wybierajcie takie miejsca, gdzie przychodzą Gruzini i zamawiają góry parujących, ogromnych chinkali a do nich czaczę albo wino w szklaneczkach 😉 Ważny jest również sposób ich jedzenia. Broń Boże żadnych noży i widelców! Chinkali je się rękoma, nie jest to więc danie dla członków rodziny królewskiej, ale kto by się tym przejmował. Łapie się dziarsko jedną dłonią, odgryza kawałek ciasta, wypija kolendrowy rosół i zjada całość pomijając „dzióbek” pieroga.
To tradycyjne danie narodów Kaukazu można dziś spotkać w każdym regionie Gruzji.Tak, chinkali jednoczy Gruzinów i pewnie dlatego podbiło serca wszystkich: dzieci i starszych, kobiet i mężczyzn (…) Kiedyś mój przyjaciel po zjedzeniu najsmaczniejszych według niego chinkali podskoczył i powiedział: „Nakarmcie mnie tym, a wygram wojnę”.
Vaho Babunashvili, Radek Polak, „Gruziński smak”
Moje chinkali są z grzybami i nazywa się je soko chinkali, nie są tak znane i tradycyjne jak te z mięsem, ale także przepyszne. Najlepiej użyć do nich leśnych grzybów, które mają więcej aromatu oraz świeżą kolendrę. Cudowne!
CHINKALI Z GRZYBAMI – SKŁADNIKI:
- 3 kubki pszennej mąki około. 400 gramów
- 1 kubek ciepłej wody, około 250 ml
- płaska łyżka soli
- 300 gramów grzybów leśnych, ewentualnie pieczarek. Użyłam prawdziwków.
- 1 spora cebula
- mały pęczek kolendry (opcjonalnie)
- 1 łyżka chmeli suneli, gruzińskiej mieszanki przypraw (opcjonalnie)
- sól i świeżo mielony, czarny pieprz
- kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Na stolnicę przesiewamy mąkę. Mieszamy ją z solą.
- Ciasto wyrabiamy dodając stopniowo ciepłą wodę. Ciasto powinno być dość twarde i podobne do tego na pierogi. Zagniatane ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję i nie może lepić się do rąk.
- Dobrze wyrobione ciasto powinno odpocząć około 10 minut, najlepiej przykryte ściereczką w lodówce.
- Cebulę kroimy bardzo, bardzo drobno drobno. Podobnie z grzybami – muszą być pocięte bardzo drobno.
- Cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię, gdy się zeszkli dodajemy grzyby.
- Farsz nie powinien być suchy. Trochę sosu nie zaszkodzi.
- Na koniec przyprawiamy. Sól i pieprz. Spora szczypta chmeli suneli. Smakujemy czy farsz jest odpowiednio doprawiamy.
- Kolendrę szatkujemy z grubsza. Dodajemy do gotowego farszu i mieszamy.
- Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, powinno mieć grubość kilku milimetrów. U mnie z podanej ilości mąki wyszło 22 pierogów.
- Z ciasta wykrawamy za pomocą miski dość duże okręgi, o wiele większe niż na pierogi. Średnica moich miała 14 cm, ale w Gruzji spotyka się naprawdę duże chinkali na około 20- kila centymetrów średnicy.
- Na środek ciastowego okręgu dodajemy około półtora łyżki farszu i zwijamy na zakładkę, do góry. Na koniec zlepia się całość, tworząc sakiewkę.
- Gotowe chinkali przykrywamy ściereczką by nie powysychały.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą.
- Gdy woda zacznie wrzeć, robimy łyżką wir w wodzie i wrzucamy nasze pierogi.
- Po wypłynięciu chinkali gotuje się jeszcze około 4 minut.
- Podajemy posypane świeżo zmielonym pieprzem.
Inne gruzińskie przepisy na blogu: