Czarna soczewica z botwinką
Czarna soczewica Beluga to prawdziwa elegantka. Doskonale prezentuje się w czerni, potrafi dodać każdemu, najprostszemu daniu szyku. Chociaż nie zawsze była uważana za taką…Mówi się, że jej wyrazisty kolor spowodował, że w odróżnieniu do soczewicy czerwonej i zielonej, była traktowana po macoszemu. Czarna soczewica to ciekawe urozmaicenie w codziennym menu. Beluga charakteryzuje się sprężystymi ziarnami a także sporą zawartością białka i niewielką ilością tłuszczu. Poza tym jest sycąca a przygotowuje się ją z łatwością. Czego chcieć więcej?
Beluga z botwinką i tymiankiem
- 200 gramów ugotowanej czarnej soczewicy
- 2 pęczki botwinki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 mała gałązka rozmarynu
- 3 szklanki buliony warzywnego lub wody
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Poszatkowaną cebulę smażymy na oliwię, kiedy się zeszkli dodajmy czosnek.
- Botwinkę tniemy na niewielkie kawałki, liście na nieco większe. Małe buraczki tniemy dość drobno.
- Dodajemy listki tymianku i igiełki rozmarynu
- Całość zalewamy bulionem oraz wsypujemy płatki drożdżowe
- Przyprawiamy do smaku.