Czekoladowa granola
Nowy rok to często okres postanowień, także tych żywieniowych. Wielu z nas chce poprawić to i owo, zmienić nawyki, jeść zdrowiej, regularniej, częściej w domu. Warto zacząć od śniadania! Jest przecież pierwszym posiłkiem dnia. Dlaczego by nie zacząć od zdrowej granoli. I to czekoladowej. Nie jest może szalenie mało kalorycznym posiłkiem, ale pełno w niej nasion i rozsądnej ilości słodyczy. Spójrzcie jak prosto i szybko można przygotować domową granolę i zamknąć ją w słoiku.
Jeżeli szukacie więcej pomysłów na śniadania, poniżej przepisu znajduje się lista moich propozycji.
CZEKOLADA GRANOLA – SKŁADNIKI:
- 250 gramów płatów owsianych
- 5 łyżek gorzkiego kakao
- 100 gramów gorzkiej czekolady (najlepiej z zawartością 70% – 80% kakao)
- 50 gramów wiórków kokosowych
- 50 gramów suszonej żurawiny (dodałam suszony berberys, jest także kwaśny 🙂
- 150 gramów daktyli
- 10 łyżek nasion chia
- 10 łyżek łuskanego słonecznika
- 5 łyżek siemienia lnianego
- 5 łyżek syropu klonowego
- 10 – 15 łyżek wody
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- Do dużej miski wsypuję płatki owsiane, słonecznik, wiórki kokosowe, siemię lniane, nasiona chia, kakao, sól. Mieszam.
- Dodaję syrop klonowy i wodę. Dokładnie mieszam i odkładam na około 10 minut.
- W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 150 – 160 stopni (najlepiej funkcja termoobieg).
- Rozkładam mieszankę równo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę ok 15-20 minut, spoglądając od czasu do czasu, by granola się nie przypaliła.
- Daktyle i czekoladę siekam.
- Do gotowej granoli dodaję bakalie i czekoladę. Mieszam i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia. Czekolada rozpuści się i granola zlepi się w małe kawałki. Można połowę czekolady zostawić i dodać po wystygnięcia. Wówczas będą w niej całe kawałeczki.
- Ostudzoną granolę przekładam do słoika.
- Podaję z mlekiem lub jogurtem roślinnym.
Inne śniadaniowe propozycje na blogu: