Irański dżem z marchewki – Moraba-ye Havij
Możliwość dostania w Iranie dżemu z marchewki na śniadanie jest prawie pewnikiem. Czy to w domu, w restauracji czy hotelu dżem z marchewki triumfalnie lądował na stole lub dywanie na pierwszy posiłek 😉 Jak wszystkie łakocie w Iranie, jest niesamowicie słodki, jada się go z płaskim chlebkiem nan (noon). Marchewkowa słodycz była idealnym dopełnieniem śniadania. Najlepiej smakował z chlebem typu Barbari, który jest nieco grubszy od lawasza, ma chrupiącą skórkę i jest posypany sezamem.
IRAŃSKI DŻEM Z MARCHEWKI – SKŁADNIKI:
- 1 kg słodkiej marchewki
- 200 gramów cukru
- 500 ml wody
- 50 ml wody różanej
- 1 płaska łyżeczka kardamonu
- sok z jednej cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Marchewki myjemy i obieramy. Ścieramy na małych oczkach.
- Do garnka wsypujemy cukier i zalewamy wodą.
- Podgrzewamy całość aż cukier się rozpuści.
- Dodajemy marchewkę.
- Gotujemy wszystko na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając
- Marchewka będzie się gotować w syropie około pół godziny, w tym czasie warto ją przypilnować i dolewać trochę wody.
- Na sam koniec dodajemy sok jednej z cytryny, wodę różaną. Doprawiamy kardamonem.
- Gotujemy wszystko jeszcze kilka minut.
- Przelewamy do wyparzonych i suchych słoiczków.
Inne irańskie przepisy na blogu: