Irański dżem z marchewki – Moraba-ye Havij

Możliwość dostania w Iranie dżemu z marchewki na śniadanie jest prawie pewnikiem. Czy to w domu, w restauracji czy hotelu dżem z marchewki triumfalnie lądował na stole lub dywanie na pierwszy posiłek 😉 Jak wszystkie łakocie w Iranie, jest niesamowicie słodki, jada się go z płaskim chlebkiem nan (noon). Marchewkowa słodycz była idealnym dopełnieniem śniadania. Najlepiej smakował z chlebem typu Barbari, który jest nieco grubszy od lawasza, ma chrupiącą skórkę i jest posypany sezamem.
dżem z marchewki

IRAŃSKI DŻEM Z MARCHEWKI – SKŁADNIKI:

  • 1 kg słodkiej marchewki
  • 200 gramów cukru
  • 500 ml wody
  • 50 ml wody różanej
  • 1 płaska łyżeczka kardamonu
  •  sok z jednej cytryny

dżem z marchewki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Marchewki myjemy i obieramy. Ścieramy na małych oczkach.
  2. Do garnka wsypujemy cukier i zalewamy wodą.
  3. Podgrzewamy całość aż cukier się rozpuści.
  4. Dodajemy marchewkę.
  5. Gotujemy wszystko na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając
  6. Marchewka będzie się gotować w syropie około pół godziny, w tym czasie warto ją przypilnować i dolewać trochę wody.
  7. Na sam koniec dodajemy sok jednej z cytryny, wodę różaną. Doprawiamy kardamonem.
  8. Gotujemy wszystko jeszcze kilka minut.
  9. Przelewamy do wyparzonych i suchych słoiczków.

dżem z marchewki

Inne irańskie przepisy na blogu:

Khoresh Bademjan – irański gulasz z bakłażanami i grochem

Perska zupa ziołowa z makaronem – Ashe Reshteh

Nadziewane bakłażany po persku – Bademjan Kabab

Szafranowy pudding ryżowy po persku – Shole Zard