Perska zupa z granatów – Ashe Anar
Zupa z granatów – co to jest za danie! Pełne składników, warstw smakowych i nieoczywistych połączeń. Ash-e Anar to bardzo gęsta zupa, w której znajdziemy groch, ryż, buraki, granaty i bukiet ziół. Brzmi jak szaleństwo, ale zupa jest przepyszna. Smakoszy orientalnej kuchni zaskoczy słodko-słonym smakiem oraz przyjemnym chrupaniem nasion granatu. Pewnie dla wielu taka zupa jest dość kontrowersyjna, ale warto zdobyć się na odwagę i jej spróbować 😀 W wersji oryginalnej, do zupy z granatów dodaje się mięsne pulpety, ale i bez nich jest niesamowicie gęsta i treściwa. Najlepiej smakuje dzień później, kiedy wszystkie smaki i aromaty połączą się. Wegetariańska Ashe Anar zasmakuje wielbicielom bliskowschodniej kuchni oraz miłośnikom słodko-kwaśnych smaków. Zatem do dzieła!
ZUPA Z GRANATÓW – SKŁADNIKI:
- 2 owoce granatu
- 2-3 ugotowane buraki
- 200 gramów łuskanego grochu
- 100 gramów ryżu basmati
- duży pęczek natki pietruszki
- pęczek szczypiorku
- 2 pory
- duża garść świeżej mięty
- garść świeżej kolendry (opcjonalnie)
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 2 litry bulionu warzywnego
- 6-8 łyżek pasty z granatów lub 500 ml soku z granatów (o paście z granatów pisałam TUTAJ)
- 2 łyżki kurkumy
- 1 łyżka suszonej kolendry
- 1 łyżka suszonej mięty (opcjonalnie)
- szczypta cynamonu
- sól i pieprz
- olej roślinny do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę kroję w kostkę i smażę razem z przyprawami.
- Pory kroję wzdłuż i kroję na mniejsze części. Wrzucam do cebuli.
- Dodaję groch i wlewam bulion. Gotuję około 20 minut.
- Owoce granatu pozbawiam łupiny i białych części. Nasiona wrzucam do miseczki.
- Natkę pietruszki, szczypiorek, miętę i kolendrę szatkuję niezbyt drobno.
- Zioła wrzucam do wywaru z grochem.
- Ząbki czosnku przeciskam przez praskę i dodaję do zupy.
- Dodaję pastę z granatów i nasiona grantów (garść zostawiam do przybrania zupy)
- Buraki kroję w większą kostkę i wrzucam do zupy.
- Ryż wsypuję do gotującej się zupy i gotuję do miękkości.
- Całość gotuje jeszcze około 15 minut, aż ryż i groch będą miękkie.
- Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
- Podaję z pestkami granatu, natką pietruszki.
Inne irańskie przepisy na blogu: