Fasole batuta – rumuńska pasta z fasoli
Fasole batuta (Fasole bătută) czyli szalenie prosta i pyszna pasta z kuchni rumuńskiej. Fasolowemu puree zazwyczaj towarzyszą czosnek oraz smażona cebula z dodatkiem papryki i pomidorów. Tych kilka składników sprawia, że w kilka chwil mamy gotowy hummus fasolowy.
Kuchnia rumuńska w dużej mierze obfituje w mięsa. Znajdziemy tam tradycyjną ciorbę, mięsne minci, mamałygę i ser branza. Rumuni uwielbiają do wszystkiego dodawać tłustą śmietanę. W tej kuchni wegańskich potraw nie uświadczymy za wiele. Z warzyw królują pomidory, papryka, bakłażany i oczywiście kukurydza. Popularne jest kiszenie wszelakich warzyw m.in. ogórków, zielonych pomidorów a także kapusty. Popularne są także pasty, bohaterka dzisiejszego wpisu, ale również salata de vinete romaneasca – rumuńska pasta z bakłażanów.
Wspomniałam o mamałydze i muszę się nad nią chwilę pochylić. Słowo mamałyga w języku polskim jest używane na określenie nieapetycznej i papkowatej brei. Tymczasem to zabawne słowo jest dumą kulinarną Rumunów, którzy mamałygę jedzą do wszystkiego. Zastępuje im chleb, podawana jest osobno lub jako dodatek do gulaszów i innych dań. Mamałyga, to nic innego, jak gotowana na gęsto kaszka kukurydziana. To samo danie co, słynna włoska polenta.
Na koniec mojego skromnego opisu kuchni rumuńskiej, warto wspomnieć o doskonałych winach, z których słynie ten kraj. Świetne warunki klimatyczne i odmiany winorośli sprawiły, że Rumunia plasuje się na szóstym miejscu pod względem powierzchni winnic w Europie.
Fasole batuta to potrawa wegańska, zajadana z chlebem w Wielkim Poście. Podawana najczęściej jako zakąska oraz serwowana z grzankami, świeżym pieczywem lub warzywami. Chociaż jest bardzo prosta, naprawdę warto ją przyrządzić i spróbować tej rumuńskiej pasty.
Fasola batuta – składniki:
- 450 gramów ugotowanej białej fasoli lub dwie puszki (fasolę można ugotować z marchwią)
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju słonecznikowego (ten olej jest bardzo często wykorzystywany w kuchni rumuńskiej)
- 1 cebula
- 2, 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- dodatkowy olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ugotowaną fasolę miksujemy z czosnkiem, olejem, solą i pieprzem.
- Cebulę kroimy na piórka i smażymy je na oleju. W tradycyjnych przepisach spotyka się dość sporą dawkę oleju, ale ja znacznie pomniejszyłam ilość.
- Do usmażonej cebuli, dodajemy koncentrat i jeszcze chwilę smażymy. Na wyłożoną pastę wykładamy cebulę.
Podawać schłodzone z dobrym chlebem lub warzywami. Pasują do niej malutkie grzanki, a także świeży, chrupiący chleb oraz surówka z ogórków.
Smacznego!