Galette z figami i konfiturą z czerwonej cebuli
Galette z figami jest rustykalną, bardzo prostą tartą. Nie musimy martwić się o precyzyjną, piękną formę ciasta, bo jego brzegi mają być nierówne i nieidealne. Ciasto zagniata się błyskawicznie, a z gotową i zawekowaną konfiturą z czerwonej cebuli, przygotowanie galette z figami trwa kilkanaście minut.
GALETTE Z FIGAMI I KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI – SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 300 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej
- 80 gramów zimnego oleju kokosowego, lub innego schłodzonego tłuszczu
- 100 ml zimnej wody
- 70 ml śmietany, ja użyłam kokosowej
- szczypta soli
Nadzienie:
- 4-5 fig
- 10 łyżek konfitury z czerwonej cebuli ( mój przepis na nią https://konkolpolny.pl/konfitura-z-czerwonej-cebuli/)
- 2 gałązki rozmarynu
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Do miski wsypuję mąkę, szczyptę soli i olej kokosowy.
- Zagniatam ciasto stopniowo wlewając wodę.
- Na koniec dodaję śmietanę i jeszcze raz zagniatam ciasto.
- Wkładam do lodówki na około pół godziny.
- Rozwałkowuję ciasto na papierze, na którym się będzie piec galette. Ciasto powinno mieć około 2 cm.
- Konfiturę z czerwonej cebuli wykładam na ciasto. Zostawiam brzegi, które będę za chwilę zawijać.
- Figi kroję w plasterki i wykładam na konfiturę.
- Boki tarty składam.
- Posypuję rozmarynem.
- Całość skrapiam oliwą z oliwek, dzięki czemu rozmaryn się nie spali, a będzie przyjemnie chrupać.
- Dodaję trochę soli i pieprzu na wierzch.
- Wkładam do piernika rozgrzanego do 200 stopni C i piekę przez 30 – 40 minut. Sprawdzam czy brzegi ciasta się zarumieniły i ciasto się nie przypala.
Przepis na