Dyniowa jaglanka z korzennym syropem
Jaglanka dyniowa to nietypowy pomysł na śniadanie. Dynie zaczęły nieśmiało się pojawiać i warto korzystać z tych pomarańczowych dobrodziejstw. I połączyć na przykład z kaszą jaglaną. O korzyściach kaszy jaglanej pewnie każdy już słyszał, dobrze więc wprowadzić ją do jadłospisu. Na słodkie śniadania pasuje wyśmienicie.
Z dyni można zrobić puree, które wekujemy i wykorzystujemy w innych przepisach. Dynie po prostu przepoławiamy i pieczemy do miękkości w 180 stopniach C a później blendujemy na puree. Przyda się ona do wielu deserów, sosów czy zup. Można z niego zrobić również popularny syrop pumpkin spice, który jest bazą do lubianej, jesiennej kawy.
JAGLANKA DYNIOWA – SKŁADNIKI:
- szklanka kaszy jaglanej suchej
- 2 szklanki mleka, ja wybrałam migdałowe
- kilka łyżek puree z dyni
- kilka łyżek sosu pupmkin spice
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę jaglaną płuczę kilka razy wodą, by straciła swoją gorzkość.
- Zalewam mlekiem i gotuję do miękkości.
- Dodaję dynię, sos pumpkin spice.
- Dosładzam syropem kolonowym, z agawy itp.
- Dodaję orzechy, bakalie lub owoce.
Syrop pumpkin spice:
- 300 gramów puree z dyni
- 400 ml wody
- 80 gramów brązowego cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka kardamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatałowej
- 3 goździki
Przygotowanie:
- Do garnka z grubszym dnem wlewam wodę.
- Dodaję puree z dyni oraz cukier.
- W moździerzu ucieram przyprawy i dorzucam do garnka.
- Zagotowuję na małym ogniu całość.
- Przelewam syrop przez sito.
- Przechowuję w lodówce.