Dyniowa jaglanka z korzennym syropem

Jaglanka dyniowa to nietypowy pomysł na śniadanie. Dynie zaczęły nieśmiało się pojawiać i warto korzystać z tych pomarańczowych dobrodziejstw. I połączyć na przykład z kaszą jaglaną. O korzyściach kaszy jaglanej pewnie każdy już słyszał, dobrze więc wprowadzić ją do jadłospisu. Na słodkie śniadania pasuje wyśmienicie. 

Z dyni można zrobić puree, które  wekujemy i wykorzystujemy w innych przepisach. Dynie po prostu przepoławiamy i pieczemy do miękkości w 180 stopniach C a później blendujemy na puree. Przyda się ona do wielu deserów, sosów czy zup. Można z niego zrobić również popularny syrop pumpkin spice, który jest bazą do lubianej, jesiennej kawy.

jaglanka dyniowa

JAGLANKA DYNIOWA – SKŁADNIKI:

  • szklanka kaszy jaglanej suchej
  • 2 szklanki mleka, ja wybrałam migdałowe
  • kilka łyżek puree z dyni
  • kilka łyżek sosu pupmkin spice

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę jaglaną płuczę kilka razy wodą, by straciła swoją gorzkość.
  2. Zalewam mlekiem i gotuję do miękkości.
  3. Dodaję dynię, sos pumpkin spice.
  4. Dosładzam syropem kolonowym, z agawy itp.
  5. Dodaję orzechy, bakalie lub owoce.

Syrop pumpkin spice:

  • 300 gramów puree z dyni
  • 400 ml wody
  • 80 gramów brązowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 3 goździki

Przygotowanie:

  1. Do garnka z grubszym dnem wlewam wodę.
  2. Dodaję puree z dyni oraz cukier.
  3. W moździerzu ucieram przyprawy i dorzucam do garnka.
  4. Zagotowuję na małym ogniu całość.
  5. Przelewam syrop przez sito.
  6. Przechowuję w lodówce.

jaglanka dyniowa