Panierowane boczniaki w azjatyckim stylu

Panierowane boczniaki na pewno nie należą do lekkich przekąsek. Na co dzień unikam smażenia na głębokim tłuszczu i bardzo rzadko robię wyjątek. Panierowane boczniaki posypane sezamem to rodzaj street food, smacznego i od czasu do czasu cieszącego. 

panierowane boczniaki

PANIEROWANE BOCZNIAKI – SKŁADNIKI:

  • 500 gramów boczniaków
  • 8 łyżek mąki kukurydzianej
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • pół łyżki pieprzu cayenne, lub mniej
  • sól i pieprz
  • lodowata woda ok. jedna szklanka
  • olej roślinny do smażenia

Dodatkowo :

  • sezam do posypania
  • sos sojowy
  • sok z limonki/cytryny
  • natka pietruszki/kolendra

PRZYGOTOWANIE:

  1. Grzyby myjemy, osuszamy.
  2. Wszystkie składniki suche na panierkę dokładnie mieszamy,
  3. Stopniowo wlewamy lodowatą wodę, mieszając i sprawdzając konsystencję ciasta. Powinna przypominać gęstą śmietanę.
  4. Rozgrzewamy olej, powinien osiągnąć 180 stopni, sprawdzamy temperaturę małą ilością ciasta. Powinna skwierczeć i smażyć się na powierzchni. Używamy patelni z grubym dnem lub frytkownicy.
  5. Boczniaki można nadziać na patyczki do szaszłyków, jednak o wiele lepiej smażą się bez nich.
  6. Grzyby obtaczamy w masie i wrzucamy na olej. Wrzucamy stopniowo, zbyt duża ilość obniży temperaturę oleju.
  7. Rumiane grzyby wyjmujemy ostrożnie łyżką cedzakową.  Odsączamy na papierowych ręcznikach.
  8. Posypujemy sezamem i natką pietruszki lub/i kolendrą .
  9. Podajemy gorące z sokiem z limonki lub cytryny i niewielką ilością sosu sojowego.

panierowane boczniaki