Panierowane boczniaki w azjatyckim stylu
Panierowane boczniaki na pewno nie należą do lekkich przekąsek. Na co dzień unikam smażenia na głębokim tłuszczu i bardzo rzadko robię wyjątek. Panierowane boczniaki posypane sezamem to rodzaj street food, smacznego i od czasu do czasu cieszącego.
PANIEROWANE BOCZNIAKI – SKŁADNIKI:
- 500 gramów boczniaków
- 8 łyżek mąki kukurydzianej
- 8 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki wędzonej papryki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- pół łyżki pieprzu cayenne, lub mniej
- sól i pieprz
- lodowata woda ok. jedna szklanka
- olej roślinny do smażenia
Dodatkowo :
- sezam do posypania
- sos sojowy
- sok z limonki/cytryny
- natka pietruszki/kolendra
PRZYGOTOWANIE:
- Grzyby myjemy, osuszamy.
- Wszystkie składniki suche na panierkę dokładnie mieszamy,
- Stopniowo wlewamy lodowatą wodę, mieszając i sprawdzając konsystencję ciasta. Powinna przypominać gęstą śmietanę.
- Rozgrzewamy olej, powinien osiągnąć 180 stopni, sprawdzamy temperaturę małą ilością ciasta. Powinna skwierczeć i smażyć się na powierzchni. Używamy patelni z grubym dnem lub frytkownicy.
- Boczniaki można nadziać na patyczki do szaszłyków, jednak o wiele lepiej smażą się bez nich.
- Grzyby obtaczamy w masie i wrzucamy na olej. Wrzucamy stopniowo, zbyt duża ilość obniży temperaturę oleju.
- Rumiane grzyby wyjmujemy ostrożnie łyżką cedzakową. Odsączamy na papierowych ręcznikach.
- Posypujemy sezamem i natką pietruszki lub/i kolendrą .
- Podajemy gorące z sokiem z limonki lub cytryny i niewielką ilością sosu sojowego.