Wegański tort z kremem kasztanowym i wiśniami
Tak się złożyło, że całkiem niedawno minęły trzy lata odkąd prowadzę bloga 🙂 Nie jest to krótko i nie jest to długo. Uznałam jednak ten fakt za doskonały pretekst, by upiec tort. Zależało mi żeby był trochę jesienny i trochę zahaczał o świąteczny klimat. Stąd pomysł na kasztanowy krem, dodatek orzechów i całą stylizację trochę w świątecznym i leśnym stylu.
Biszkopty zrobiłam z mąki pełnoziarnistej pszennej, użyłam też ksylitolu i syropu klonowego. W końcu na blogu zazwyczaj unikam tych składników i zawsze staram się zastąpić białą mąkę i cukier czymś trochę zdrowszym. Zapraszam Was na dekadencki tort z kremem kasztanowym i wiśniami 🙂
WEGAŃSKI TORT Z KREMEM KASZTANOWYM I WIŚNIAMI – SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 400 gramów mąki pełnoziarnistej pszennej
- 50 gramów ksylitolu
- 1,5 łyżeczki octu winnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 ml oleju roślinnego (1/2 szklanki)
- 400 ml mleka roślinnego
Krem jaglany:
- 100 gramów kaszy jaglanej
- 100 ml syropu klonowego
- 80 gramów zmielonych orzechów laskowych
- mleko kokosowe (stała część mleka kokosowego z puszki)
Krem kasztanowy:
- 500 gramów kasztanów
- 50 ml syropu z agawy
- 100 ml mleka roślinnego
Dodatkowo:
- drylowane wiśnie
Poncz:
- 120 ml wody
- sok z jednej cytryny
Polewa:
- tabliczka czekolady
- 100 ml mleka
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę przesiewam do większej miski. To samo robię z proszkiem do pieczenia, sodą. Dodaję ksylitol i dokładnie mieszam.
- W osobnym naczyniu łączą olej z octem i mlekiem. Dodaję do mąki i dokładnie mieszam.
- Ciasto wylewam do tortownicy (20 cm). Nie smaruję boków tortownicy, samo dno wykładam papierem do pieczenia.
- Piekę w 170 stopniach około 30 min, do suchego patyczka.
- Kaszę jaglaną kilka razy płuczę. Gotuję do miękkości (w proporcji 1:1) aż wchłonie wodę. Można ją lekko rozgotować. Ugotowaną kaszę studzę.
- Miksuję kaszę jaglaną z syropem klonowym i stałą częścią mleka kokosowego. Dodaję orzechy.
- Kasztany nacinam na krzyż bardzo ostrożnie. Gotuję na parzę do miękkości, ok. 15 minut na parze. Można je również upiec lub ugotować w wodzie.
- Kasztany obieram i miksuję z syropem klonowym i mlekiem na dość gęsty krem.
- Ostudzony biszkopt dzielę na trzy części. Wodę łączę z sokiem z cytryny i każdy blat ciasta nasączam tą mieszanką.
- Na pierwszy blat ląduję krem z kasztanów, następnie krem jaglany.
- Postępuję tak z każdą warstwą.
- Pozostałym kremem jaglanym wykańczam brzegi tortu.
- Tort wkładam do lodówki na noc, by stężał.
- Na następny dzień roztapiam czekoladę w kąpieli wodnej, dodaję mleko roślinne.
- Na wierzch tortu i boki wykładam drylowane wiśnie i polewam czekoladą.
Inne wypieki na blogu: