Wegański tort z kremem kasztanowym i wiśniami

Tak się złożyło, że całkiem niedawno minęły trzy lata odkąd prowadzę bloga 🙂 Nie jest to krótko i nie jest to długo. Uznałam jednak ten fakt za doskonały pretekst, by upiec tort. Zależało mi żeby był trochę jesienny i trochę zahaczał o świąteczny klimat. Stąd pomysł na kasztanowy krem, dodatek orzechów i całą stylizację trochę w świątecznym i leśnym stylu.

Wegański tort z kremem kasztanowym

Biszkopty zrobiłam z mąki pełnoziarnistej pszennej, użyłam też ksylitolu i syropu klonowego. W końcu na blogu zazwyczaj unikam tych składników i zawsze staram się zastąpić białą mąkę i cukier czymś trochę zdrowszym. Zapraszam Was na dekadencki tort z kremem kasztanowym i wiśniami 🙂

Wegański tort z kremem kasztanowym

WEGAŃSKI TORT Z KREMEM KASZTANOWYM I WIŚNIAMI – SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 400 gramów mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 50 gramów ksylitolu
  • 1,5 łyżeczki octu winnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 ml oleju roślinnego (1/2 szklanki)
  • 400 ml mleka roślinnego

Krem jaglany:

  • 100 gramów kaszy jaglanej
  • 100 ml syropu klonowego
  • 80 gramów zmielonych orzechów laskowych
  • mleko kokosowe (stała część mleka kokosowego z puszki)

Krem kasztanowy:

  • 500 gramów kasztanów
  • 50 ml syropu z agawy
  • 100 ml mleka roślinnego

Dodatkowo:

  • drylowane wiśnie

Poncz:

  • 120 ml wody
  • sok z jednej cytryny

Polewa:

  • tabliczka czekolady
  • 100 ml mleka

Wegański tort z kremem kasztanowym

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę przesiewam do większej miski. To samo robię z proszkiem do pieczenia, sodą. Dodaję ksylitol i dokładnie mieszam.
  2. W osobnym naczyniu łączą olej z octem i mlekiem. Dodaję do mąki i dokładnie mieszam.
  3. Ciasto wylewam do tortownicy (20 cm). Nie smaruję boków tortownicy, samo dno wykładam papierem do pieczenia.
  4. Piekę w 170 stopniach około 30 min, do suchego patyczka.
  5. Kaszę jaglaną kilka razy płuczę. Gotuję do miękkości (w proporcji 1:1)  aż wchłonie wodę. Można ją lekko rozgotować. Ugotowaną kaszę studzę.
  6. Miksuję kaszę jaglaną z syropem klonowym i stałą częścią mleka kokosowego. Dodaję orzechy.
  7. Kasztany nacinam na krzyż bardzo ostrożnie. Gotuję na parzę do miękkości, ok. 15 minut na parze. Można je również upiec lub ugotować w wodzie.
  8. Kasztany obieram i miksuję z syropem klonowym i mlekiem na dość gęsty krem.
  9. Ostudzony biszkopt dzielę na trzy części. Wodę łączę z sokiem z cytryny i każdy blat ciasta nasączam tą mieszanką.
  10. Na pierwszy blat ląduję krem z kasztanów, następnie krem jaglany.
  11. Postępuję tak z każdą warstwą.
  12. Pozostałym kremem jaglanym wykańczam brzegi tortu.
  13. Tort wkładam do lodówki na noc, by stężał.
  14. Na następny dzień roztapiam czekoladę w kąpieli wodnej, dodaję mleko roślinne.
  15. Na wierzch tortu i boki wykładam drylowane wiśnie i polewam czekoladą.

Inne wypieki na blogu:

Tarty jabłkowo-marcepanowe

Tofurnik z piernikowym twistem

Rustykalna tarta z morelami i tymiankiem

Brownie z malinami – wegańskie i bezglutenowe