Zakwas gryczany na żurek
Żurek zwykle kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi. W kuchni polskiej tego typu zupy często gościły na stołach, nie tylko od święta. Żury, barszcze, zalewajki…na zakwasach z różnych mąk. Bardzo lubię żurki, ale to właśnie ten gryczany stał się w ostatnich czasach moim ulubionym. Zakwas gryczany przygotowuje się szybko a latem czeka się na niego trochę krócej, ze względu na panujące temperatury. Im dłużej zakwas będzie stał, tym bardziej będzie kwaśny. Ja swój zakwas wykorzystam za kilka dni z bardzo sezonowym produktem. Już nie mogę się doczekać:)
ZAKWAS GRYCZANY NA ŻUREK – SKŁADNIKI:
- 8 łyżek mąki gryczanej
- 12 kulek ziela angielskiego
- 8 liści laurowych
- 4 ząbki czosnku
- około litra, ciepłej przegotowanej wody
- opcjonalnie skórka domowego chleba na zakwasie, 2-3 łyżki aktywnego zakwasu na chleb, 2 łyżki soku z kiszonych, domowych ogórków.
PRZYGOTOWANIE:
- Do czystego, wyparzonego słoja wsypujemy mąkę, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek. Jeżeli mamy kawałek, domowego chleba na zakwasie także dodajemy. Sprawdzi się tutaj również kilka łyżek zakwasu na chleb lub woda z ukiszonych ogórków.
- Zalewamy całość wodą.
- Zakrywamy kawałkiem materiału, gazą lub ściereczką kuchenną. Obwiązujemy sznurkiem lub gumką recepturką. Zostawiamy na około 5 dni. Myślę,że w obecnych temperaturach i 4 dni wystarczą. Ponadto dodanie wody z ogórków czy zakwasu przyśpiesza proces kiszenia żuru.