Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zupa krem z pieczonych pomidorów różni się od polskiej pomidorówki. Świeże pomidory zapiekane z ziołami sprawiają, że wydobywa się z nich bogatszy i intensywniejszy smak i zapach. Zupa jest przez to bardziej aromatyczna i w niczym nie przypomina stołówkowej pomidorówki z ryżem.

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg pomidorów
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka cukru trzcinowego (można zastąpić innym słodzikiem)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3-4 łyżki oliwy
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • garść świeżego oregano

pieczone pomidory

PRZYGOTOWANIE:

pieczone pomidory

  1. Pomidory tniemy na zgrabne połówki.
  2. Cebulę tniemy na większe cząstki.
  3. Pomidory, cebulę, czosnek w całości przez chwilę smażymy. Powinno to zająć około kilku minut. Warzywa nie powinny się dusić.
  4. Dodajemy cukier, ocet balsamiczny. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  5. Do naczynia żaroodpornego lub brytfanny przenosimy nasze warzywa, skrapiamy oliwą i dodajemy zioła.
  6. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
  7. Wyjmujemy i zalewamy warzywa bulionem warzywnym. Ilość bulionu możemy zwiększyć, jeżeli pomidory nie były zbyt soczyste.
  8. Miksujemy wszystko na gładki krem.
  9. Doprawiamy do smaku.
  10. Podajemy z pokrojonymi suszonymi pomidorami i świeżymi ziołami.

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Przygotowując zupę inspirowałam się przepisem Gordona Ramsay’a.

Smacznego!