Zupa krem z pieczonych pomidorów
Zupa krem z pieczonych pomidorów różni się od polskiej pomidorówki. Świeże pomidory zapiekane z ziołami sprawiają, że wydobywa się z nich bogatszy i intensywniejszy smak i zapach. Zupa jest przez to bardziej aromatyczna i w niczym nie przypomina stołówkowej pomidorówki z ryżem.
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg pomidorów
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka cukru trzcinowego (można zastąpić innym słodzikiem)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 3-4 łyżki oliwy
- kilka gałązek świeżego tymianku
- garść świeżego oregano
PRZYGOTOWANIE:
- Pomidory tniemy na zgrabne połówki.
- Cebulę tniemy na większe cząstki.
- Pomidory, cebulę, czosnek w całości przez chwilę smażymy. Powinno to zająć około kilku minut. Warzywa nie powinny się dusić.
- Dodajemy cukier, ocet balsamiczny. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
- Do naczynia żaroodpornego lub brytfanny przenosimy nasze warzywa, skrapiamy oliwą i dodajemy zioła.
- Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
- Wyjmujemy i zalewamy warzywa bulionem warzywnym. Ilość bulionu możemy zwiększyć, jeżeli pomidory nie były zbyt soczyste.
- Miksujemy wszystko na gładki krem.
- Doprawiamy do smaku.
- Podajemy z pokrojonymi suszonymi pomidorami i świeżymi ziołami.
Przygotowując zupę inspirowałam się przepisem Gordona Ramsay’a.
Smacznego!