Smalec z fasoli z jabłkiem

Smalec z fasoli to już wegański klasyk. Bardzo prosta i szybka pasta, która doskonale smakuje. Lubię ją z dużą ilością smażonej cebuli, majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Testowałam sporo wersji i najbardziej mi odpowiada wersja słodko-słona przełamana lekko kwaśną nutą ze sporą ilością majeranku (w przepisie podałam 2 łyżki, ale czasem dodaję nawet więcej)

smalec z fasoli

SMALEC Z FASOLI Z JABŁKIEM

  • 200 gramów suchej fasoli
  • 3 cebule
  • 1 większe kwaśne jabłko
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz
  • woda

PRZYGOTOWANIE:

  1. Fasolę moczę i następnego dnia gotuję z solą do miękkości.
  2. Cebulę kroję na piórka lub w kostkę.
  3. Smażę ją na złoto na rozgrzanej patelni z listkiem laurowym i zielem angielskim.
  4. Dodaję pocięte w kostkę jabłko, majeranek i smażę jeszcze chwilę aż zmięknie.
  5. Ugotowaną i ostudzoną fasolę miksuję na gładką pastę. Dodaję trochę wody.
  6. Dodaję usmażoną cebulę z jabłkiem i jeszcze raz miksuję całość .
  7. Najlepiej smakuje z kiszonym ogórkiem.

Inne świąteczne przepisy: