Perska zupa z granatów – Ashe Anar

Zupa z granatów – co to jest za danie! Pełne składników, warstw smakowych i nieoczywistych połączeń. Ash-e Anar to bardzo gęsta zupa, w której znajdziemy groch, ryż, buraki, granaty i bukiet ziół. Brzmi jak szaleństwo, ale zupa jest przepyszna. Smakoszy orientalnej kuchni zaskoczy słodko-słonym smakiem oraz przyjemnym chrupaniem nasion granatu. Pewnie dla wielu taka zupa jest dość kontrowersyjna, ale warto zdobyć się na odwagę i jej spróbować 😀 W wersji oryginalnej, do zupy z granatów dodaje się mięsne pulpety, ale i bez nich jest niesamowicie gęsta i treściwa. Najlepiej smakuje dzień później, kiedy wszystkie smaki i aromaty połączą się. Wegetariańska Ashe Anar zasmakuje wielbicielom bliskowschodniej kuchni oraz miłośnikom słodko-kwaśnych smaków. Zatem do dzieła!

zupa z granatówZUPA Z GRANATÓW – SKŁADNIKI:

  • 2 owoce granatu
  • 2-3 ugotowane buraki
  • 200 gramów łuskanego grochu
  • 100 gramów ryżu basmati
  • duży pęczek natki pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • 2 pory
  • duża garść świeżej mięty
  • garść świeżej kolendry (opcjonalnie)
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 6-8 łyżek pasty z granatów lub 500 ml soku z granatów (o paście z granatów pisałam TUTAJ)
  • 2 łyżki kurkumy
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 1 łyżka suszonej mięty (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu
  • sól i pieprz
  • olej roślinny do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę kroję w kostkę i smażę razem z przyprawami.
  2. Pory kroję wzdłuż i kroję na mniejsze części. Wrzucam do cebuli.
  3. Dodaję groch i wlewam bulion. Gotuję około 20 minut.
  4. Owoce granatu pozbawiam łupiny i białych części. Nasiona wrzucam do miseczki.
  5. Natkę pietruszki, szczypiorek, miętę i kolendrę szatkuję niezbyt drobno.
  6. Zioła wrzucam do wywaru z grochem.
  7. Ząbki czosnku przeciskam przez praskę i dodaję do zupy.
  8. Dodaję pastę z granatów i nasiona grantów (garść zostawiam do przybrania zupy)
  9. Buraki kroję w większą kostkę i wrzucam do zupy.
  10. Ryż wsypuję do gotującej się zupy i gotuję do miękkości.
  11. Całość gotuje jeszcze około 15 minut, aż ryż i groch będą miękkie.
  12. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  13. Podaję z pestkami granatu, natką pietruszki.

zupa z granatów

Inne irańskie przepisy na blogu:

Khoresh Bademjan – irański gulasz z bakłażanami i grochem

Perska zupa ziołowa z makaronem – Ashe Reshteh

Nadziewane bakłażany po persku – Bademjan Kabab

Szafranowy pudding ryżowy po persku – Shole Zard

Irański dżem z marchewki – Moraba-ye Havij