Muffiny z jeżynami na słodki początek dnia
Zdrowe muffiny z jeżynami, które mogą być słodkim śniadaniem lub podwieczorkiem. Wegańskie, bezglutenowe i bardzo dobre 🙂 Przygotowanie ich nie jest skomplikowane i zajmuje nie więcej niż 20 minut. Dodatek mąki kukurydzianej sprawia, że są dość delikatne, ale też wilgotne i mięciutkie. Sami zobaczcie jakie to proste!
MUFFINY Z JEŻYNAMI – SKŁADNIKI NA 12 PORCJI:
Suche:
- 250 gramów mąki kukurydzianej
- 2 łyżki siemienia lnianego zmielonego
- 50 gramów cukru kokosowego lub ksylitolu (cukier kokosowy daje karmelowy smak, więc pasuje do deserów, można go jednak zastąpić dowolnym produktem słodzącym)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mała szczypta soli dla uwypuklenia słodkiego smaku
Mokre:
- 400 ml mleka, użyłam mleka z kaszy jaglanej
- 50 ml oleju roślinnego, użyłam słonecznikowego
Dodatkowo:
- 100-120 gramów jeżyn + kilka jeżyn do udekorowania
- 4 – 5 kostek gorzkiej czekolady, o dużej zawartości kakao
- 2 – 3 łyżki mleka roślinnego, w zależności czy polewa jest bardzo gęsta.
PRZYGOTOWANIE:
- Siemię lniane zmielone zalewam odrobiną wody i odkładam na kilka minut by zgęstniało.
- Mąkę dokładnie mieszam z cukrem kokosowym (lub innym słodkim produktem) sodą, solą oraz proszkiem do pieczenia.
- Mleko mieszam z olejem roślinnym oraz siemieniem lnianym.
- Dodaję do suchych składników i dokładnie mieszam. Ciasto powinno być dość gęste.
- Na sam koniec dodaję jeżyny i mieszam.
- Foremki do muffinek natłuszczam lekko olejem i posypuję mąką. Pomijam ten krok, jeżeli używam papilotek do foremek.
- Łyżką nabieram ciasto i napełniam foremki do około 2/3 wysokości.
- Wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę około 20 minut, do suchego patyczka.
- W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę, dodaję mleko i powstałą polewą czekoladową polewam muffiny.
- Dekoruję świeżymi owocami.
Inne desery na blogu: