Gryczane naleśniki z czekośliwką – wegańskie i bezglutenowe
Gryczane naleśniki z czekośliwką serwuję na słodki, ale zdrowy początek dnia. Słodkie śniadania najlepiej smakują, gdy robi się trochę chłodniej. W jesienne poranki potrafią umilić i osłodzić dzień. Czekośliwka, choć brzmi jak kulinarny kicz, jest bardzo prosta i może być zdrową wersją niezdrowych, czekoladowych kremów. Ma pyszny czekoladowy smak przełamany słodko kwaśnymi śliwkami. Podaję przepis na 1 kilogram, ale warto zrobić trochę więcej i zostawić na czarną godzinę. Nie dodałam żadnego produktu słodzącego, bo była dla mnie wystarczająco słodka. Można oczywiście w trakcie przyrządzania dosłodzić pod swoje gusta.
GRYCZANE NALEŚNIKI Z CZEKOŚLIWKĄ-SKŁADNIKI:
NALEŚNIKI OKOŁO 12-15 SZTUK:
- 300 gramów mąki gryczanej (miałam typ 2000)
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego+ 6 łyżek ciepłej wody
- 500 ml mleka roślinnego, użyłam kokosowego
- 300 ml zimnej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 1- 3 łyżki oleju roślinnego
CZEKOŚLIWKA:
- 1 kg śliwek
- 100 ml wody
- 5 łyżek gorzkiego kakao
Dodatkowo:
- owoce
- jogurt kokosowy
- cynamon
PRZYGOTOWANIE:
Gryczane naleśniki:
- Zmielone siemię lniane zalewam wodą i odstawiam na kilka minut.
- Do miski wsypuję mąkę, siemię lniane i resztę składników.
- Dokładnie mieszam. Ciasto powinno być bardziej gęste, niż w przypadku pszennych naleśników.
- Rozgrzewam patelnię i lekko smaruję tłuszczem. Wlewam ciasto i smażę naleśniki z obu stron.
Czekośliwka:
- Śliwki myję, pozbawiam pestek i przekrawam na pół (można na mniejsze części).
- Do garnka z grubszym dnem wlewam wodę i wrzucam śliwki.
- Gotuję całość na małym gazie ok. 30 – 40 min aż śliwki rozpadną się.
- Dodaję kakao, mieszam i przelewam do słoików.
Naleśniki przekładam czekośliwką, dodaję koksowego jogurtu i owoce.
Inne słodkie śniadania na blogu: