Curry z dynią, kalafiorem i goździkowym ryżem
Curry z dynią hokkaido i kalafiorem jest przepyszną mieszanką indyjskich smaków i przypraw. Dzięki samodzielnie zrobionej paście mamy wyśmienite curry, które gotowe jest w trzydzieści minut. Sami decydujemy o jego stopniu ostrości. Dynia hokkaido z maślano-słodkim smakiem kontrastuje z przyprawami. Do tego wyśmienitego curry z dynią warto podać ryż gotowany z goździkami na sypko. Kuchnia wypełnia się zapachami i aromatami.
CURRY Z DYNIĄ, KALAFIOREM I RYŻEM GOŹDZIKOWYM
Pasta
- 3 liście laurowe
- 3 goździki
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 papryczka chilli (można dodać więcej)
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżki kurkumy
- 3 łyżki oleju
Warzywa:
- 1 kg dyni hokkaido
- 500 gramów kalafiora
- 2 cebule
- 5 cm korzenia świeżego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek mleczka kokosowego
- 1 łyżka cukru brązowego/syropu klonowego lub innego produktu słodzącego
- 300 gramów świeżego szpinaku
- garść świeżej kolendry, ja użyłam łodyżek i kwiatów kolendry
- sok z połowy cytryny
- sól
- olej roślinny do smażenia
Ryż:
- 1 kubek ryżu basmati
- 2 kubki wody
- 4 goździki
- łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki podane na pastę ucieramy w moździerzu. Po dodaniu oleju zmieni się ona w pastę.
- Na desce kroimy cienko cebulę, czosnek i imbir.
- W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, imbir i czosnek.
- Dynię pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki.
- Wrzucamy do zeszklonej cebuli.
- Dodajemy naszą pastę.
- Zalewamy wodą, tak by zakrywała połowę warzyw.
- Dodajemy kolendrę.
- Przykrywamy garnek i gotujemy przez około 15-20 minut.
- W tym czasie zalewamy ryż wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem.Wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i goździki. Ryż powinien wchłonąć całą wodę.
- Gdy dynia i kalafior będą miękkie, dodajemy mleko kokosowe. Solimy i słodzimy. Wrzucamy szpinak na pół minuty.
- Wyłączamy gaz i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Podajemy z goździkowym ryżem.
*przepis inspirowany daniem Jamiego Olivera
Inne dania z dynią: