Curry z dynią, kalafiorem i goździkowym ryżem

Curry z dynią hokkaido i kalafiorem jest przepyszną mieszanką indyjskich smaków i przypraw. Dzięki samodzielnie zrobionej paście mamy wyśmienite curry, które gotowe jest w trzydzieści minut. Sami decydujemy o jego stopniu ostrości. Dynia hokkaido z maślano-słodkim smakiem kontrastuje z przyprawami. Do tego wyśmienitego curry z dynią  warto podać ryż gotowany z goździkami na sypko. Kuchnia wypełnia się zapachami i aromatami. 

curry z dynią

CURRY Z DYNIĄ, KALAFIOREM I RYŻEM GOŹDZIKOWYM

Pasta

  • 3 liście laurowe
  • 3 goździki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 papryczka chilli (można dodać więcej)
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki kurkumy
  • 3 łyżki oleju

Warzywa:

  • 1 kg dyni hokkaido
  • 500 gramów kalafiora
  • 2 cebule
  • 5 cm korzenia świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek mleczka kokosowego
  • 1 łyżka cukru brązowego/syropu klonowego lub innego produktu słodzącego
  • 300 gramów świeżego szpinaku
  • garść świeżej kolendry, ja użyłam łodyżek i kwiatów kolendry
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • olej roślinny do smażenia

Ryż:

  • 1 kubek ryżu basmati
  • 2 kubki wody
  • 4 goździki
  • łyżka oliwy z oliwek

curry z dynią

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki podane na pastę ucieramy w moździerzu. Po dodaniu oleju zmieni się ona w pastę.
  2. Na desce kroimy cienko cebulę, czosnek i imbir.
  3. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, imbir i czosnek.
  4. Dynię pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki.
  5. Wrzucamy do zeszklonej cebuli.
  6. Dodajemy naszą pastę.
  7. Zalewamy wodą, tak by zakrywała połowę warzyw.
  8. Dodajemy kolendrę.
  9. Przykrywamy garnek i gotujemy przez około 15-20 minut.
  10. W tym czasie zalewamy ryż wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem.Wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i goździki. Ryż powinien wchłonąć całą wodę.
  11. Gdy dynia i kalafior będą miękkie, dodajemy mleko kokosowe. Solimy i słodzimy. Wrzucamy szpinak na pół minuty.
  12. Wyłączamy gaz i skrapiamy sokiem z cytryny.
  13. Podajemy z goździkowym ryżem.

*przepis inspirowany daniem Jamiego Olivera

Inne dania z dynią:

Dyniowa jaglanka z korzennym syropem