Fasolowa zupa kaukaska z orzechami włoskimi

Zupa fasolowa w stylu kaukaskim, podobna do gruzińskiego lobio,bardzo sycąca i aromatyczna. Można nią się zajadać w Armenii i innych krajach kaukaskich. Jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu, ale także odżywcza. Ormiańska nazwa zupy to karmin lobov, dodaje się do niej pastę pomidorową i jest zupą. Gruzińskie lobio może być natomiast i zupą, gulaszem lub pastą. 

fasolowa zupa

FASOLOWA ZUPA KAUKASKA – SKŁADNIKI:

  • 400 gramów fasoli
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 4 łyżki pasty pomidorowej/przecieru
  • 100 gramów orzechów włoskich
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • olej roślinny do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Fasolę moczymy całą noc. Na następny dzień zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości.
  2. Cebulę dość drobno kroimy i smażymy na złoto. Dodajemy przyprawy i pastę pomidorową.
  3. Do ugotowanej fasoli wrzucamy usmażoną cebulę z przyprawami, zalewamy wszystko bulionem.
  4. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.
  5. Kolendrę szatkujemy i wrzucamy do zupy. Gotujemy wszystko około 15 minut.
  6. Tłuczkiem do ziemniaków rozdrabniamy gotującą się w zupie fasolę. Zupa nie ma być kremem, a cząstki fasoli choć zmiażdżone, powinny być widoczne.  Gotujemy wszystko około 10 minut.
  7. Orzechy włoskie siekamy (zostawiamy trochę do ozdoby) i dodajemy do zupy.
  8. Zupa jest gotowa, przyozdabiamy świeżą kolendrą i orzechami włoskimi.

fasolowa zupa

Przepis na ormiańska dynię:

Ghapama – ormiańska, zapiekana dynia z ryżem i bakaliami