Fasolowa zupa kaukaska z orzechami włoskimi
Zupa fasolowa w stylu kaukaskim, podobna do gruzińskiego lobio,bardzo sycąca i aromatyczna. Można nią się zajadać w Armenii i innych krajach kaukaskich. Jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu, ale także odżywcza. Ormiańska nazwa zupy to karmin lobov, dodaje się do niej pastę pomidorową i jest zupą. Gruzińskie lobio może być natomiast i zupą, gulaszem lub pastą.
FASOLOWA ZUPA KAUKASKA – SKŁADNIKI:
- 400 gramów fasoli
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 litry bulionu warzywnego
- 4 łyżki pasty pomidorowej/przecieru
- 100 gramów orzechów włoskich
- pęczek świeżej kolendry
- 1 łyżka suszonej kolendry
- 2 łyżki słodkiej papryki
- sól i pieprz
- olej roślinny do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Fasolę moczymy całą noc. Na następny dzień zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości.
- Cebulę dość drobno kroimy i smażymy na złoto. Dodajemy przyprawy i pastę pomidorową.
- Do ugotowanej fasoli wrzucamy usmażoną cebulę z przyprawami, zalewamy wszystko bulionem.
- Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.
- Kolendrę szatkujemy i wrzucamy do zupy. Gotujemy wszystko około 15 minut.
- Tłuczkiem do ziemniaków rozdrabniamy gotującą się w zupie fasolę. Zupa nie ma być kremem, a cząstki fasoli choć zmiażdżone, powinny być widoczne. Gotujemy wszystko około 10 minut.
- Orzechy włoskie siekamy (zostawiamy trochę do ozdoby) i dodajemy do zupy.
- Zupa jest gotowa, przyozdabiamy świeżą kolendrą i orzechami włoskimi.
Przepis na ormiańska dynię: