Sałatka z burakiem, kaszą jaglaną i jarmużem
Sałatka z burakiem, jarmużem i kaszą jaglaną jest zdrową i pyszną opcją. Letnie dni to czas, kiedy wybór warzyw jest ogromny, możemy więc komponować różnorodne, świeże sałatki, za które wdzięczne nam będzie nasze zdrowie. Moja propozycja sałatkowa to połączenie słodkiego buraka z kaszą jaglaną, tymiankiem i jarmużem. Smak zaostrza cytryna i cebula, które także świetnie smakują w tym połączeniu. To prawdziwa bomba witaminowa!
SAŁATKA Z BURAKIEM,KASZĄ JAGLANĄ I JARMUŻEM:
- 100 gramów kaszy jaglanej
- 250 gramów buraków (około 2 duże buraki)
- 100 gramów jarmużu
- kilka gałązek szczypiorku
- mała, czerwona cebula
- garść orzechów włoskich
- garść świeżego tymianku
- płaska łyżeczka syropu klonowego/syropu z agawy/miodu
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę płuczemy w wodzie, by pozbyć się gorzkiego smaku. Gotujemy.
- Buraki gotujemy lub pieczemy.
- Szczypiorek i cebulę drobno siekamy.
- Jarmuż tniemy dość drobno. Listki oddzielamy od twardych łodyg.
- Ugotowane i ostudzone buraki tniemy na drobną kosteczkę.
- Dodajemy do ostudzonej kaszy buraki razem z jarmużem.
- Doprawiamy sokiem z cytryny, syropem, solą oraz pieprzem.
- Skrapiamy oliwą z oliwek.
- Podajemy z posiekanymi orzechami włoskimi.
Inne sałatki na blogu: