Smalec z fasoli z jabłkiem
Smalec z fasoli to już wegański klasyk. Bardzo prosta i szybka pasta, która doskonale smakuje. Lubię ją z dużą ilością smażonej cebuli, majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Testowałam sporo wersji i najbardziej mi odpowiada wersja słodko-słona przełamana lekko kwaśną nutą ze sporą ilością majeranku (w przepisie podałam 2 łyżki, ale czasem dodaję nawet więcej)
SMALEC Z FASOLI Z JABŁKIEM
- 200 gramów suchej fasoli
- 3 cebule
- 1 większe kwaśne jabłko
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki majeranku
- sól i pieprz
- woda
PRZYGOTOWANIE:
- Fasolę moczę i następnego dnia gotuję z solą do miękkości.
- Cebulę kroję na piórka lub w kostkę.
- Smażę ją na złoto na rozgrzanej patelni z listkiem laurowym i zielem angielskim.
- Dodaję pocięte w kostkę jabłko, majeranek i smażę jeszcze chwilę aż zmięknie.
- Ugotowaną i ostudzoną fasolę miksuję na gładką pastę. Dodaję trochę wody.
- Dodaję usmażoną cebulę z jabłkiem i jeszcze raz miksuję całość .
- Najlepiej smakuje z kiszonym ogórkiem.
Inne świąteczne przepisy: