Baba ghanoush. Pasta z pieczonego bakłażana

Baba ghanoush niejedno ma imię. O tej paście z pieczonych bakłażanów mówi się także: baba ghannoug, baba gannoush lub baba ghannouj. Arabska przekąska składająca się z miąższu bakłażanów i sezamu to jedna z najpopularniejszych past na Bliskim Wschodzie. Je się ją razem z chlebkami pita, mięsem i warzywami. Pasty, szczególnie te z bakłażana, nie są najpiękniejszym daniem na świecie. Przekonałam się o tym przy okazji Salata de vinete romaneasca. Same wyglądają mało zachęcająco, ale w towarzystwie warzyw, ziół oraz pieczywa nabierają charakteru. Poza tym to smak się liczy, a baba ghanoush jest naprawdę smaczna. Głównym składnikiem, podobnie jak w przypadku rumuńskiej pasty, jest opalany bakłażan.

BABA GHANOUSH – SKŁADNIKI:

  • 2 większe bakłażany
  • 2 łyżki tahini, pasty z sezamu
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól i pieprz
  • zioła do podania, u mnie mięta i kolendra. Dobra będzie także pietruszka.
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

baba ghanoush

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bakłażany dokładnie myjemy i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Nakłucie warzyw jest istotne i uchroni nas przed poparzeniem w momencie krojenia.
  2. Kładziemy nasze warzywa na palniki. Opalamy je, by nadać im dymnego aromatu paleniska. Co kilka minut obracamy warzywa, by nie dopuścić do ich spalenia. Trwa to około 10 minut.
  3. Gdy skórka lekko się zwęgli, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.
  4. Wnętrze bakłażanów powinno być miękkie.
  5.  Upieczone i miękkie warzywa kroimy wzdłuż.Łyżką wyjmujemy miękki środek. Skórkę wyrzucamy.
  6. Do miąższu dodajemy tahini, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy.
  7. Całość blendujemy. Można również posiekać.
  8. Pastę chłodzimy.
  9. Podajemy z oliwą z oliwek, chlebkami pita. Dobrym dodatkiem będą także ostre papryczki.

Smacznego !!!

baba ghanoush

 

Inne pasty na blogu:

Hummus

Fasole batuta – rumuńska pasta z fasoli

Pchali ze szpinaku. Gruzińska przekąska